Studentleder etterlyser 13.000 studentboliger

Over hele landet står studenter på venteliste for å få studentbolig før studiestart. Situasjonen oppleves som dramatisk for mange av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terje Aune fra Møre og Romsdal var lykkelig da han kom inn på reiselivslederstudiet i Stavanger. Han satte tidlig inn annonse med bilde av seg i avisen for å finne et sted å bo: «Kan noen hjelpe meg? Er rolig og røykfri».

– Det var ikke til mye hjelp. Jeg fikk heller ikke studentbolig, og situasjonen var ganske stressende en stund. Heldigvis har jeg endelig klart å ordne det privat, så nå deler jeg leilighet med en annen. Det koster oss 10.200 kroner i måneden, sier Aune, som ikke var klar over det høye prisnivået i Stavanger.

Presset marked

Aune er ikke alene om å ha slitt for å få tak over hodet.

– Over hele landet er det lange ventelister. Noen steder er situasjonen mer prekær enn andre, det gjelder særlig der privatmarkedet er presset på grunn av dårlig tilgang eller høye priser, sier leder Anne Karine Nymoen i Norsk Studentorganisasjon (NSU) til NTB. Hun nevner Ås, Oslo og Stavanger som eksempler.

Paraplyorganisasjonen representerer omkring 200.000 studenter landet over. NSU anslår at medlemmene burde ha tilgang på nærmere 40.000 hybelenheter for å dekke behovet blant landets studenter.

– Det ville gi oss en dekningsgrad på 20 prosent. Men det er langt igjen, vi mangler minst 13.000 enheter, sier Nymoen.

Hun minner om at høy dekningsgrad på studentboliger vil bidra til at prisene på det private leiemarkedet blir lavere.

Ordner seg

Med om lag 60.000 studenter og mer enn 4.500 på venteliste for å få bolig er Oslo byen med flest søknader inne. Direktør i Studentboligene i Oslo, Tom Olstad ønsker seg 3-4.000 flere studentboliger.

– Vi har mistanke om at behovet er enda større. Mange studenter føler nok at sjansen for å få studentbolig er så liten at de ser det som fåfengt å søke. Likevel vil jeg ikke si at situasjonen er dramatisk her nå. Det er mangel hvert år, men for de aller fleste ordner det seg etter hvert.

I Stavanger er de mer bekymret:

– Boligsituasjonen for studenter er prekær i Stavanger ved semesterstart hver høst, men de siste tre årene har det vært spesielt ille. I år har vi 169 nye hybelenheter klare til sesongstart, men det er ikke på langt nær nok, sier daglig leder Øyvind Lorentzen i Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) sin boligavdeling.

Madrass til leie

Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) har midlertidig løsning klar for dem som er helt desperate ved studiestart: De tilbyr overnatting i sovesal på madrass. Tilbudet gjelder i august for studenter som søker bolig hos SiB eller venter på å flytte inn annet sted.

Etter samtaler med samskipnadene i de store byene, viser det seg at alle studentboliger er utdelt for lengst, det står mange tusen på venteliste og alle studentorganisasjonene ønsker seg mer kapasitet. Som om ikke det er nok anslås det i Stortingsmelding 44 at det vil være mellom 30.000 og 80.000 flere studenter i 2013.

Likevel er leder i NSU optimist. Hun er godt fornøyd med at den sittende regjeringen har satt seg et konkret og forpliktende mål: Tusen nye studentboliger i året.

– Hvis de fortsetter på det sporet vil vi sakte, men sikkert nå målet, sier Nymoen. (©NTB)

Personvernpolicy