Tjente det dobbelte av Obama

Bak det idylliske ytre i den lille byen Bell har en rekke ansatte og politikere hevet skyhøye lønninger, mens de har kuttet i skole og sosiale tilbud. Rådmann Robert Rizzo (innfelt) tjente dobbelt så mye som USAs president før han trakk seg. Foto: Hans H. Torgersen og Scanpix.
Bak det idylliske ytre i den lille byen Bell har en rekke ansatte og politikere hevet skyhøye lønninger, mens de har kuttet i skole og sosiale tilbud. Rådmann Robert Rizzo (innfelt) tjente dobbelt så mye som USAs president før han trakk seg. Foto: Hans H. Torgersen og Scanpix.

Rådmannen i byen Bell, med 36.000 innbyggere, tjente dobbelt så mye som president Obama. Medias avsløringer har ført til opptøyer i den lille byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BELL (ABC Nyheter): 14. juli blir stående som en merkedag i Bells byhistorie. Byen, som er en forstad til Los Angeles, gikk fra total anonymitet til å bli et sentrum for hele USAs oppmerksomhet.

Årsaken var at Los Angeles Times kunne avsløre at rådmann Robert Rizzo tjente vanvittige 800.000 dollar, eller nærmere 4,8 millioner kroner. Til sammenligning får Barack Obama bare 2,4 millioner kroner i lønn.

Hoder har rullet

- Det er en skandale. Mens toppene har mesket seg har de sagt opp kommunalt ansatte, kuttet i skoletilbudet og lagt ned fritidsaktiviteter for barna. Samtidig betaler vi den høyeste eiendomsskatten i hele landet, sier Marcelino Ceja til ABC Nyheter.

Opprørte innbyggere veivet det amerikanske flagget opp ned onsdag. Foto: Hans H. TorgersenOpprørte innbyggere veivet det amerikanske flagget opp ned onsdag. Foto: Hans H. Torgersen

I ukene som har gått siden avsløringen har Rizzo måttet trekke seg fra jobben. Også andre ansatte har blitt tvunget ut av jobbene sine. Både politisjefen Randy Adams og viserådmann Angela Spaccia har hatt lønninger som er langt høyere enn normalt.

Etterforskningen fortsetter, og lørdag kunne Los Angeles Times avsløre at også andre kommunalt ansatte har fått flere millioner kroner i lønn. Dette har skjedd samtidig som kommunestyret har tatt opp nye lån på vegne av byen, og Bell har nå en ny gjeld på hele 35 millioner dollar.

Dette skjer i en by der gjennomsnittsinntekten for innbyggerne er under 240.000 norske kroner i året.

Det stilles også spørsmål ved pensjonen de tre kvalifiserer for. Alle byene i LA County har nemlig felles pensjonssparing, noe som betyr at alle de nærmere 10 millioner innbyggerne i metropolen blir sittende med regningen etter lønnsfesten.

Arbeidernes hjemsted

Bell har ingen fancy butikker eller store kjøpesentre. Fattigdommen i bybildet er tydelig. Foto: Scanpix.Bell har ingen fancy butikker eller store kjøpesentre. Fattigdommen i bybildet er tydelig. Foto: Scanpix.

Når man først kjører innenfor bygrensene i Bell er det ingenting som tilsier at dette er en by med masse penger. Her finnes ingen store kjøpesentre, eller attraktive handlegater. De fleste butikkene har nokså slitne fasader.

Før avsløringen var de fleste i Bell overbeviste om at ingen tjente noe særlig med penger her. Byen var fattig. Gjennomsnittsinntekten her er bare halvparten av det som er normen i resten av USA. Selv i LA County ble Bell sett på som en fattig lillebror. De aller fleste byene, det er 88 av dem i LA County, har hatt bedre råd, og rikere befolkning i Bell.

Cristina Garcia leder folkeaksjonen mot politikerne i Bell. Foto: Hans H. TorgersenCristina Garcia leder folkeaksjonen mot politikerne i Bell. Foto: Hans H. Torgersen

Derfor var overraskelsen stor da rådmann Robert Rizzo tidligere i sommer annonserte at Bell skulle overta det administrative ansvaret for nabobyen Maywood, som nærmest var konkurs og ble tvunget til å sparke nesten alle sine ansatte.

- Alle har visst dette

I kjølvannet av denne annonseringen kom avsløringen om monsterlønningene i Bell. En som hadde ventet på nettopp en slik avsløring var Cristina Garcia. I tillegg til å ha en doktorgrad i politikk har hun også selv stilt til valg i nabobyen Bell Gardens. Hun tapte valget, etter å ha kjørt hardt på at lokalpolitikere tjener for mye penger.

- Folk har visst om dette i åresvis, men ingen har klart å få ut informasjonen. Dette er bare toppen av isberget. Det er mange byer som har det som Bell. Da saken sprakk ble jeg bedt om å lede folkeaksjonen, og det gjør jeg mer enn gjerne, sier hun til ABC Nyheter.

Ordfører Hernandez i Bell er i hardt vær, men nekter å trekke seg. Foto: Scanpix.Ordfører Hernandez i Bell er i hardt vær, men nekter å trekke seg. Foto: Scanpix.

Hun leder Bell association to stop the abuse, eller BASTA som akronymet lyder. Det er en samling av opprørte innbyggere som nå kjemper med nebb og klør for å få ut all informasjon om hva som egentlig har foregått innenfor veggene i Bell city hall. De har mye kamp foran seg.

Klappet hverandre på ryggen

For selv om de høytlønnede ansatte har forsvunnet, så sitter alle politikerne som ga dem lønnen fortsatt ved makten. Og de kjemper for å beholde plassene sine. Det er ikke så rart.

Run them out står det på plakaten, med en tegning av de folkevalgte. Foto: Hans H. TorgersenRun them out står det på plakaten, med en tegning av de folkevalgte. Foto: Hans H. Torgersen

Deltidspolitikerne har fått godt betalt for de cirka fire timene i uka de befatter seg med bypolitikk. Hver av de fem har fått en samlet godtgjørelse på 100.000 dollar i året, eller cirka 600.000 kroner.

Ellers i USA er det vanlig at slike deltidspolitikere får en kompensasjon i underkant av 30.000 kroner i året. Men ordfører Oscar Hernandez og hans kolleger nekter å trekke seg. De mener de bare har gjort det de trodde var vanlig, og at de ikke har beriket seg urimelig.

- Det er helt vanvittig. Vi er veldig glade for at LA Times har tatt tak i denne saken. Mange har visst, men ingen har klart å få dette bekreftet. Lovverket fungerer slik at det er umulig for vanlige folk å få ut informasjonen, selv om byen er lovpålagt å gi den ut. Man må nemlig gå til rettssak for å få en dom før de er villige til å gi ut opplysningene, og ingen har råd til det her, sier Garcia.

Opprørspoliti utenfor rådhuset i Bell. Foto: Scanpix.Opprørspoliti utenfor rådhuset i Bell. Foto: Scanpix.

I slutten av juli ble stemningen i byen så opphetet at myndighetene valgte å sette inn opprørspoliti foran et bystyremøte. Bråk ble det ikke. Men denne uken var ABC Nyheter tilstede da et nytt bystyremøte ble avholdt. Frontene sto steilt mellom de som vil at politikerne trekker seg med en gang, og deres støttespillere.

Fuera!

For mens de fleste roper «Fuera!», som betyr forsvinn på spansk, med stor styrke, så har politikerne sine supportere. Medlemmene av BASTA mener de er betalte protestanter, men selv sier de at politikerne har gjort så godt de har kunnet. Og at Rizzo og de andre har fortjent lønnen sin.

Marcelino Ceja bruker enhver anledning han har til å protestere mot politikerne i Bell. Foto: Hans H. TorgersenMarcelino Ceja bruker enhver anledning han har til å protestere mot politikerne i Bell. Foto: Hans H. Torgersen

- Det er jo helt vanvittig. Her jobber og sliter vi, mens alle tilbudene legges ned for våre barn, så skal toppene tjene så voldsomt mye. Det er renspikka korrupsjon, sier Marcelino Ceja til ABC Nyheter.

Han kan ikke forstå hvordan noen kan støtte politikerne.

- Mine to barn har måttet sluttet med fotball, fordi byen ikke har råd til det tilbudet lenger. Jeg har venner som har blitt sparket fra jobber med minstelønn fordi Bell ikke har hatt penger. Samtidig betaler vi skatt, men ser ingen forbedring for byen. Det hele er en eneste stor skandale, sier han.

Skandalen i Bell

Rådmannen Robert Rizzo tjente 787.000 dollar i året (4,7 millioner norske kroner).

Assisterende rådmann Angela Spaccia tjente 376.000 dollar (2,3 millioner norske kroner)

Politisjef Randy Adams tjente 457.000 dollar (2,7 millioner norske kroner)

Alt dette ligger høyt over det som er vanlig for kommunalt ansatte.

De folkevalgte i amerikanske småbyer har en snittgodtgjørelse 4800 dollar (28.500 norske). Ordføreren og hans fire kolleger i bystyret i Bell klarte likevel å hente ut mer enn 100.000 dollar (600.000 norske kroner) for deltidsjobben som tar opp cirka fire timers arbeid i uka.

Personvernpolicy