Iransk advokat trolig i Norge

Menneskerettighetsadvokaten Mohammad Mostafaei har trolig flyktet til Norge etter at han blant annet har forsøkt å forhindre steiningen av Sakineh Mohammadi Ashtiani (bildet).
Menneskerettighetsadvokaten Mohammad Mostafaei har trolig flyktet til Norge etter at han blant annet har forsøkt å forhindre steiningen av Sakineh Mohammadi Ashtiani (bildet).

Den iranske advokaten Mohammad Mostafaei vil søke asyl i Norge. Han skal ha fløyet til Stavanger lørdag kveld, ifølge Amnesty International.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drewery Dyke i Amnesty International i London har de siste dagene hatt jevnlig kontakt med Mohammad Mostafaei. Han opplyste lørdag ettermiddag til NRK at advokaten var på vei fra Istanbul til Stavanger med fly.

– Han er i sikkerhet nå, men vi fryktet at iranske myndigheter skulle igangsette en aksjon og få tak i ham mens han var i Tyrkia, sier Dyke til NRK.

Menneskerettighetsaktivist og forsker ved Universitetet i Oslo Mahmood Amiry-Moghaddam sier til NTB lørdag kveld at han tror Mostafaei har ankommet Norge.

– Det er ikke sikkert, men jeg tror han har kommet til Norge. Jeg vet at han skulle til Norge, sannsynligvis til Stavanger, sier Amiry-Moghaddam til NTB.

Arrestordre

Mohammad Mostafaei ble sluppet fri fra fengsel i Tyrkia fredag og sier selv ifølge The Times at han vil komme til Norge lørdag. Advokaten skal ifølge CNN ha fått visum på den norske ambassaden i Teheran før han flyktet.

Mohammad Mostafaei har forsvart den dødsdømte iranske kvinnen Sakineh Mohammadi Ashtiani og en rekke andre dødsdømte i Iran.

Saken til tobarnsmoren Ashtiani, som er dømt til døden ved steining, vakt store protester internasjonalt den siste tiden. Mostafaei ble nylig pågrepet i Tyrkia etter å ha flyktet til landet fra Iran.

Iransk politi har utstedt en arrestordre på advokaten, og hans kone Fereshteh Halimi skal ha blitt pågrepet og satt i fangenskap.

Stoler på Norge

Bakgrunnen for at Mostafaei velger å søke tilflukt i Norge er ifølge Amnesty International at advokaten føler at norske myndigheter stiller seg bak ham.

– Han har forstått at norske myndigheter var engasjerte og var villige til å gå litt lenger for å forsvare saken hans. Norge har jobbet aktivt for at Tyrkia ikke skulle utlevere ham til Iran og har tatt ledelsen i håndteringen av saken, sier Dyke.

Foruten Sakineh Mohammadi Ashtiani har Mohammad Mostafaei hatt en rekke dødsdømte mindreårige iranere som klienter.

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere saken overfor NTB, siden dette er en mulig asylsak. (©NTB)

Personvernpolicy