Åtte utenlandske leger funnet drept i Afghanistan

Likene etter seks tyske og to amerikanske leger er funnet i det nordlige Afghanistan, opplyser en kilde i det afghanske politiet lørdag. Her amerikansk medisinsk personell på vei ut av et helikopter. (Foto. Scanpix).
Likene etter seks tyske og to amerikanske leger er funnet i det nordlige Afghanistan, opplyser en kilde i det afghanske politiet lørdag. Her amerikansk medisinsk personell på vei ut av et helikopter. (Foto. Scanpix).

Likene etter åtte utenlandske leger og to afghanere er funnet i det nordlige Afghanistan, opplyser en kilde i det afghanske politiet. Taliban sier de har drept ni kristne misjonærer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen ti personer har blitt funnet skutt og drept og funnet skal ha blitt gjort av det afghanske politiet.

Ifølge veldedighetsorganisasjonen som de åtte legene tilhørte, er de drepte seks amerikanere, en brite og en tysker. I tillegg ble to afghanere drept. En afghaner skal ha overlevd.

– De åtte utlendingene og to afghanere ble sannsynligvis drept av væpnede menn i utkanten av Badakhshan-provinsen, sier politisjefen i provinsen Aqa Noor Kintoz. Gruppen skal ha slått leir i området.

Etter at likene ble funnet tok Taliban på seg ansvaret for et angrep og sier de har drept ni kristne misjonærer i Nord-Afghanistan.

– I går rundt klokken åtte konfronterte en av våre patruljer en gruppe med utlendinger. De var kristne misjonærer og vi drepte dem alle, sier Zabihullah Mujahed, talsmann for Taliban.

Legene skal ha tilhørt veldedighetsorganisasjonen International Assistance Mission, skriver VG Nett.

Ifølge det afghanske politiet er tre av de drepte kvinner. Det bekrefter også organisasjonen.

Leste vers fra Koranen

Legene som hadde med seg tre lokale afghanere, hadde reist mellom provinsene Badakhshan og Nuristan og hadde tilbrakt noen netter i skogen.

– På den siste dagen ble de konfrontert av en gruppe væpnede menn som stilte dem på linje og tok livet av alle bortsett fra én. Pengene og eiendelene er stjålet, sier Kintoz.

Den gjenlevende afghaneren som blir kalt Saifullah av politiet, gikk til fots for å informerte politiet om hva som hadde skjedd. Saifullah skal ha overlevd ved å lese vers fra Koranen, noe som overbeviste mennene om at han var muslim.

Ifølge Saifullah hadde lokale beboere advart gruppen om å reise inn i det farlige skogsområdet, men de insisterte på at de var trygge fordi de var leger.

– Likene ble funnet i skogen i Kuran wa Minjan-distriktet ved siden av flere terrengbiler, sier Kintoz.

– Jobbet ved sykehus

Saifullah skal ha sagt til politiet at alle utlendingene jobbet som øyeleger ved et sykehus i Kabul, men ifølge andre kilder var de drepte turister.

Guvernør i Nuristan, Jamaluddin Badr, sier at gruppen besto av leger som besøkte flere distrikter for å hjelpe lokale afghanere.

– Passene som ble funnet på de døde avslører at det er snakk om seks tyskere og to amerikanere, sa politisjefen, men ifølge BBC har det versert motstridende meldinger om hvilken nasjonalitet de drepte har.

Jobber med myndighetene

Den amerikanske ambassaden i Kabul sier de har grunn til å tro at flere amerikanere er blant de døde.

– Men vi kan ikke bekrefte noen detaljer på dette tidspunktet, sa ambassadens talsperson Catilin Hayden i en uttalelse lørdag morgen norsk tid.

– Vi jobber med lokale myndigheter for å finne ut mer om identitetene og nasjonalitetene til disse personene, opplyser hun.

Det tyske utenriksdepartementet uttalte lørdag at den tyske ambassaden i Kabul også er i kontakt med afghanske myndigheter. (©NTB)

Personvernpolicy