Tariq Aziz vil ikke at USA skal trekke seg ut av Irak

Tariq Aziz hilser på Saddam Hussein i 1998. Foto: Scanpix
Tariq Aziz hilser på Saddam Hussein i 1998. Foto: Scanpix

En av Saddam Husseins viktigste medarbeidere anklager USA for å overlate Irak til ulvene når styrkene trekkes ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tariq Aziz, som var utenriksminister og senere visestatsminister i Irak før USA invaderte i mars 2003, sier i et intervju med den britiske avisa The Guardian at Irak vil dø om USA fortsetter å trekke ut sine styrker.

Det er første gang siden han overga seg til amerikanske styrker i april 2003 at Aziz har latt seg intervjue. Han sitter fengslet i Bagdad etter å ha blitt dømt til sammen 22 år.

– Jeg følte meg oppmuntret da Barack Obama ble valgt til president fordi jeg trodde han ville rette opp noen av feilene til George W. Bush. Men han er en hykler, han overlater Irak til ulvene, sa han.

– Vi er alle USAs og Storbritannias ofre. De drepte på mange måter vårt land. Når man gjør en feil, må man rette opp feilen, ikke overlate Irak til å dø, sa han videre.

Obama lovte denne uka å innfri sitt løfte om å trekke USAs kampstyrker ut av Irak innen slutten av august, trass i et politisk vakuum etter valget i fjor og økende opprørsvirksomhet.

Aziz, som i mange år var Iraks ansikt utad i verden, sier videre at situasjonen i Irak er verre enn noensinne.

– I 30 år bygde Saddam opp Irak, og nå er det rasert. Det er flere syke, flere som sulter. Titalls, om ikke hundrevis av mennesker blir drept daglig, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy