Vil forby omskjæring av gutter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gutter som blir omskåret, påføres helt unødig lidelse og risiko, mener Rådet for legeetikk. Flere leger ber nå om forbud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omskjæring av gutter er vanlig blant muslimer og jøder i Norge, og hvert år blir flere hundre spedbarn omskåret.

– Friske spedbarn utsettes for både smerte og risiko for komplikasjoner helt unødig, sier Trond Markestad, leder for Rådet for legeetikk og professor i barnesykdommer, til NRK.

– Inngrepet er smertefullt, og det er smertefullt etterpå. Mange smågutter i Norge omskjæres uten bedøvelse, men selv med smertelindring er det galt å omskjære friske barn. Det har ingen medisinsk begrunnelse, og det strider dermed mot medisinsk etikk, sier professoren.

Barna risikerer også en rekke komplikasjoner, sier professoren.

– Det vanligste er blødninger og infeksjoner, men det jeg har sett som har vært ille, er at man har tatt for mye hud, slik at man har fått en skjevstilling av penis, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Markestad får støtte av Jan Helge Solbakk, som er professor i medisinsk etikk både ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen.

– Omskjæring er et overgrep på samme måte som omskjæring av jenter er et overgrep. Jeg mener det bør forbys, sier Solbakk.

Overlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet og tidligere leder i det Mosaiske trossamfunn, Rolf Kirschner, mener kritikken er helt urimelig og mener man må ha respekt for tradisjoner som har vart i tusener av år.

– Jeg stusser litt på at dette kommer opp så mange ganger når det er så mange andre av barns rettigheter som blir overtrådt så brutalt, sier han. (©NTB)