Ja-siden vant i Kenya

Kenyas statsminister Raila Odinga avla stemme på en skole i et slumområde i hovedstaden Nairobi onsdag. Én dag senere kunne glede seg over seier for ja-siden i folkeavstemningen om ny kenyansk grunnlov. Foto: REUTERS/SCANPIX
Kenyas statsminister Raila Odinga avla stemme på en skole i et slumområde i hovedstaden Nairobi onsdag. Én dag senere kunne glede seg over seier for ja-siden i folkeavstemningen om ny kenyansk grunnlov. Foto: REUTERS/SCANPIX

Solheim: - En milepæl

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nei-siden tar nederlaget med fatning, begge parter ber om nasjonal forsoning – og analytikere mener landet har vist politisk modenhet.

Da to tredeler av stemmene var talt opp torsdag, lå det an til et flertall for forslaget på 67 prosent, og ifølge BBC kunne andelen ja-stemmer komme helt opp mot 70 prosent. Nei-sidens leder, minister for høyere utdanning William Ruto, innrømmet nederlaget.

– Kenyanerne har sagt sin mening, og vi respekterer deres avgjørelse. Alle kenyanere har vunnet på denne prosessen, framholdt Ruto, som ifølge Nairobi-avisen Daily Nation tok til orde for at partene nå straks kommer sammen for å drøfte veien videre.

Roser velgerne

– Det er kanskje for tidlig å avsi noen meningsfylt dom. Men kenyanerne fortjener å kunne gratulere seg selv med et stort frammøte og en stemmegivning som var velordnet og fredelig, skrev den samme avisen på lederplass.

– Å si at vi har vunnet, er en underdrivelse. Kenya er gjenfødt, erklærte energiminister Kiraitu Murungi, som har ledet ja-sidens valgkamp. William Ruto, erkjente nederlaget kort tid senere, og la til at også motstanderne ønsker å være med på å bringe Kenya framover.

Frammøtet blant de rundt 12,5 millioner stemmeberettigede var høyt, og det kom ikke til omfattende voldshandlinger under stemmegivningen. Sikkerhetstiltakene var strenge, for å unngå en gjentakelse av voldsbølgen etter presidentvalget i desember 2007.

«Fjernt minne»

– Både før og etter flere av de tidligere valgene her til lands var det vanlig med utbrudd av grov vold. Men i de velordnede køene foran valglokalene onsdag var dette bare et fjernt minne, skriver den kenyanske avisen The Standard.

Folkeavstemningen regnes som avgjørende for reformprosessen i landet som har Øst-Afrikas største økonomi og som i begynnelsen av 2008 opplevde voldsomme opptøyer som krevde over 1.300 liv. Et endelig resultat ventes å foreligge fredag.

Både president Mwai Kibaki og statsminister Raila Odinga har støttet forslaget til ny kenyansk grunnlov. De to har kalt forslaget det viktigste skrittet framover siden Kenya vant uavhengighet fra kolonimakten Storbritannia i 1963.

– Milepæl

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) kaller avstemningen en milepæl i landets historie som har gitt et «klart flertall for nødvendige politiske og rettslige reformer».

– Dette er et vendepunkt for Kenya. Jeg er særlig glad for at menneskerettigheter og lokalt selvstyre nå vil stå sterkere i Kenya, sier han i en pressemelding.

– Nå er det viktig med en bred nasjonal dialog i Kenya om veien videre. Det er nå reformene skal gjennomføres i praksis. Norge vil støtte Kenyas videre reformprosess sammen med resten av verdenssamfunnet, understreker Solheim.

(©NTB)

Personvernpolicy