Flommen trenger sørover i Pakistan

Flommen i Pakistan beveger seg sørover. Vannmassene har ødelagt 5 millioner mål med avlinger i Punjab og truer nå også Sindh-provinsen. Bildet viser en mann som fisker i elva Sindh i provinsen med samme navn. Innbyggere langs elva forteller at vannstanden er i ferd med å stige. Foto: REUTERS/SCANPIX
Flommen i Pakistan beveger seg sørover. Vannmassene har ødelagt 5 millioner mål med avlinger i Punjab og truer nå også Sindh-provinsen. Bildet viser en mann som fisker i elva Sindh i provinsen med samme navn. Innbyggere langs elva forteller at vannstanden er i ferd med å stige. Foto: REUTERS/SCANPIX

Flommen i Pakistan rammer nå også den viktige jordbruksprovinsen Punjab.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 130.000 mennesker i Punjab-regionen er evakuert, opplyser myndighetene. FN anslo torsdag at antallet berørt av flommen er steget til over 4 millioner, og misnøyen med regjeringen bare øker i befolkningen.

Det er områdene nordvest i Pakistan som fortsatt er hardest rammet av oversvømmelsene. Men vannmassene har også ført til store problemer i Punjab, hvor mange norskpakistanere har sine røtter.

Minst 16 mennesker er omkommet, og over 25.000 hus er ødelagt, ifølge de regionale myndighetene i Punjab. 5 millioner mål med avlinger er borte i provinsens viktigste jordbruksområder.

FN-advarsler

FN har sendt en spesialutsending til Pakistan for å koordinere den internasjonale hjelpen og forsøke å bedre innsatsen for millionene som rammes. Utsendingen, Jean-Maurice Riper, besøkte torsdag de rammede områdene i nordvest, der det har vært mindre nedbør det siste døgnet.

– Alt i alt er over 4 millioner berørt på en eller annen måte, sa Manuel Bessler, leder for FN-organisasjonen OCHA i Pakistan på en pressekonferanse i Islamabad.

– Vi står overfor en stor katastrofe, tilføyde han.

FN-organisasjonen World Food Program sier at 80 prosent av matvarereservene i Pakistan er ødelagt i flommen, mens meteorologene varsler mer regn.

Demninger i fare

– Det var kunngjøringer i moskeene, og folk fra hæren fortalte oss om flommen som ville komme. Men vi trodde de bare skremte oss, sier Nazir Sahoo mens han kjemper mot gråten.

Han har søkt tilflukt på taket av det delvis oversvømte huset sitt i Daira Din Panah.

Myndighetene frykter at demninger skal briste, og et område rundt byen Kot Addu i Punjab er blitt forvandlet til en stor innsjø. Helikoptre fra den pakistanske hæren svevde over vannmassene mens flyktninger strømmet ut fra oversvømte landsbyer torsdag.

– Alle disse landsbyene er i fare. Vi evakuerer befolkningen, sa Manzoor Sarwar, politisjef i distriktet Muzaffargarh.

Folk forteller om plutselige flombølger som har lagt landsbyer og byer under 1,5 til 2 meter vann.

Truer Sør-Pakistan

Både i Punjab og Sindh-provinsen lenger sør skal det ha kommet rundt 100 millimeter nedbør de siste dagene, noe som er uvanlig mye.

Også i Sindh forbereder myndighetene seg på at vannet vil stige. Rundt 350.000 mennesker er allerede evakuert fra lavtliggende områder langs elva Indus, ifølge en talsmann for myndighetene.

En annen sier tallet bare er 5.000, men at man er forberedt på å evakuere en halv million.

I hele landet er over 1.600 mennesker så langt bekreftet omkommet i flommen, som skyldes kraftig monsunregn. Oversvømmelsene er de verste i Pakistan på 80 år.

(©NTB)

Personvernpolicy