Klonet kjøtt spist i år

Åtte avkom fra en klonet amerikansk ku har skapt furore i Storbritannia, etter at det ble kjent at to av dem har havnet på matfatet til uvitende briter. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Åtte avkom fra en klonet amerikansk ku har skapt furore i Storbritannia, etter at det ble kjent at to av dem har havnet på matfatet til uvitende briter. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Enda en okse med klonavstamning er sporet opp i Storbritannia. Mattilsynet i Norge sier det er stor usikkerhet forbundet med mat fra kloner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Storbritannias kjøttspisere har fått en lite delikat beskjed fra det britiske mattilsynet Food Sevice Agency (FSA) – de kan ha spist kjøtt fra avkommene til en klonet ku. Det ble først informert om at en okse hadde nådd matvarehandelen, men tilsynet har nå sporet opp enda et klonavkom som skal ha blitt solgt.

Les også: Klonet kjøtt på markedet

– Føre-var

Norge har etter det man vet ikke vært utsatt for lignende tilfeller.

– Vi har ikke kjennskap til at det har vært tilfeller av at klonede dyr eller avkom av dem har inngått i matproduksjon for det norske markedet, sier Eivind Smith i Mattilsynets seksjon for animalsk mat.

Det finnes ingen bevis for at det er skadelig å spise produkter fra friske kloner, men fordi det er et nytt matprodukt innen EU skal det gjøres grundige undersøkelser av hvor trygt det er. Ifølge loven må man derfor søke om autorisasjon for å kunne produsere mat av kloner og deres avkom.

– Det er stor usikkerhet om mulig helserisiko for forbrukerne. Jeg antar at det kanskje er usikkerheten som er utslagsgivende, og at europeiske myndigheter her ønsker å benytte føre-var prinsippet, sier Smith.

Kom fra USA

Matproduksjon av klonede dyr har vært lovlig i USA siden 2008, da amerikanske myndigheter konkluderte med at det var trygt å spise.

De britiske klon-avkommene har blitt innført som embryoer fra en klonet amerikansk ku. I alt åtte embryoer fra kuen ble født i Storbritannia i 2007, fire av dem kyr og fire okser.

Oksen Parable ble slaktet i mai i år. Den andre oksen, Dundee Paratrooper, ble slaktet i fjor. Ifølge FSA skal kjøttet av begge disse oksene ha blitt til menneskemat. Den tredje oksen ble nylig slaktet, og kjøttet stoppet fra å bli solgt, mens den fjerde døde en måned gammel.

Sporer avkom

Den ene kuen døde også en måned gammel, mens de tre andre er del av flokker som benyttes til melkeproduksjon. Det er foreløpig uklart om noen av klon-avkommenes melk har entret næringskjeden. Tilsynet forsøker nå å spore opp avkom av de åtte dyrene.

Motstandere hevder kloning kan føre til en rask spredning av irreversible genetiske sykdommer, reduksjon av det genetiske mangfoldet og påstår at mange dyr fødes derformerte og dør for hver overlevende sunne klon, ifølge theecologist.co.uk.

De store britiske supermarkedene har erklært at de ikke vil røre mat fra kloner eller avkom.

Personvernpolicy