Løy om flyulykke

Medier over hele verden kunne torsdag formiddag melde om en flyulykke i Zimbabwes hovedstad Harare. Men det hele var oppspinn og et forsøk på å gjøre en øvelse så realistisk som mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et par timer holdt lederen for de sivile luftfartsmyndighetene i Zimbabwe, David Chawota, fast ved at det hadde skjedd en ulykke på den internasjonale flyplassen i Harare. Et britisk fly fra London ble sagt å være involvert, og flere personer ble hevdet å være skadd.

Etter hvert ble opplysningene avvist av både britiske myndigheter og to afrikanske flyselskaper, men det tok ennå en stund før Chawota ville innrømme at ulykken var diktet opp og internasjonal presse var innkalt for å gjøre forholdene mest mulig realistiske.

– Jeg kan bekrefte at det har vært en ulykke, men har ikke flere detaljer nå. Jeg er på ulykkesstedet, men det er kun skadde og ingen omkomne, uttalte David Chawota til pressen tidligere torsdag.

Han sa også at en Boeing 767 fra London var involvert og at ulykken hadde skjedd da det landet.

Mens ambulanser og politifolk ankom flyplassen og røyk steg opp fra en av rullebanene, ble journalistene bedt om å vente på et rom.

Der ble de sittende i halvannen time, før de fikk vite at de var rundlurt.

Zimbabwisk politi og flymyndigheter mener øvelsen var en suksess.

– Det vi hadde i dag, var en vanlig flyplassøvelse for å se hvordan systemene våre reagerer på nødssituasjoner, sier politibetjent Cannan Chikumba.

Utenlandske flyselskaper hadde heller ikke fått vite noe om øvelsen på forhånd.

Personvernpolicy