Forbud mot homoekteskap opphevet i California

Cas Hyman og partneren Ricky Rhoden feiret opphevelsen i gatene sammen med datteren Jamaya Rhoden-Hyman (3).Foto: Scanpix/JASON REDMOND
Cas Hyman og partneren Ricky Rhoden feiret opphevelsen i gatene sammen med datteren Jamaya Rhoden-Hyman (3).Foto: Scanpix/JASON REDMOND

En føderal dommer har opphevet forbudet mot ekteskap mellom personer av samme kjønn i California. Saken vil etter alt å dømme bli anket helt til høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbudet ble innført etter en folkeavstemning i 2008, men er i strid med grunnloven og må derfor umiddelbart oppheves, avgjorde dommer Vaughn Walker i San Francisco onsdag.

Det finnes ifølge dommeren tungtveiende beviser for at forbudet er i strid med grunnlovens krav til rettssikkerhet og likestilling. Det er heller ikke lagt fram noe «fornuftig grunnlag» for forbudet, hevder han.

Dermed har de homofile i USA innkassert en viktig seier i kampen for å få lov til å inngå ekteskap på lik linje med heterofile.

Politisk splittelse

En rekke motstandere av forbudet hadde samlet seg utenfor tinghuset i San Francisco foran avgjørelsen, og gruppen jublet da avgjørelsen falt.

Californias guvernør Arnold Schwarzenegger reagerte positivt på avgjørelsen. Han understreket at han var tilhenger av retten til likekjønnet ekteskap og omtalte avgjørelsen som én av flere milepæler på USAs vei mot «likestilling og frihet for alle».

Det hvite hus erklærte at USAs president Barack Obama var motstander av forbudet fordi han så på det som splittende og diskriminerende.

Motstandere av likekjønnet ekteskap mente på sin side at dommer Vaughn Walkers avgjørelse var politisert og udemokratisk.

– Jeg er målløs. Dette er nå blitt et nasjonalt anliggende, sier president Tony Perkins i den kristne lobbygruppa Family Research Council.

Proposition 8

Forbudet mot likekjønnet ekteskap i California, kalt Proposition 8, ble vedtatt i en folkeavstemning i november 2008. Et flertall på 52,5 prosent stemte for forbudet.

Saken vil etter alt å dømme bli anket helt til høyesterett og bli avgjort der. USAs høyesterett har i dag en overvekt av konservative dommere.

Et lignende forbud mot likekjønnet ekteskap ble stanset av delstaten Californias høyesterett i juni 2008. I månedene fram til det nye forbudet ble vedtatt, ble det inngått 18.000 likekjønnede ekteskap i delstaten.

I dag er det tillatt med likekjønnet ekteskap i fem delstater i USA: Iowa, Connecticut, Massachusetts, New Hampshire og Vermont. (©NTB)

Personvernpolicy