Full forvirring om «angrep» mot Irans president

Livvaktene til Irans president Mahmoud Ahmadinejad reagerte hurtig da det ble hørt en eksplosjon i nærheten av bilkortesjen til presidenten i byen Hamadan onsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX
Livvaktene til Irans president Mahmoud Ahmadinejad reagerte hurtig da det ble hørt en eksplosjon i nærheten av bilkortesjen til presidenten i byen Hamadan onsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX

Ble Irans president Mahmoud Ahmadinejad utsatt for et attentat – eller var det en harmløs kinaputt som utløste panikk? Full forvirring omgir en episode i byen Hamadan vest i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere mennesker ble skadd da en håndgranat ble kastet mot Ahmadinejads bilkortesje i Hamadan onsdag, meldte libanesisk radio og flere arabiske nyhetstjenester. Men ifølge det velinformerte iranske nyhetsbyrået ISNA var det bare fyrverkeri som gikk av.

En konservativ nettside, Khabaronline.ir, skrev at den påståtte granaten eksploderte ved Ahmadinejads kortesje i Hamadan. Presidentens bil skal ha vært 100 meter unna, og han skal ikke ha nevnt hendelsen da han senere holdt en tale som ble overført direkte på TV.

«Pågrepet»

Den påståtte eksplosjonen skulle ha rammet en bil med journalister. Ifølge det halvoffisielle nyhetsbyrået Fars ble en «kontrarevolusjonær» aktivist pågrepet etter å ha kastet en håndgranat mot presidentens kortesje.

Ahmadinejad, som er kjent for sin sterkt fiendtlige innstilling til Israel, hadde på forhånd bidratt til spenning ved å hevde at «dumme zionister» forsøker å drepe ham. Men Irans president har mange fiender også i sitt eget land, påpeker nyhetsbyrået Reuters.

Disse fiendene fins både blant konservative og blant reformvennlige iranere. Presidenten innbyr ikke til forsoning, men holder i stedet til stadighet provoserende taler rundt om i hjemlandet, skrev byrået onsdag.

Motstand

Han bruker dessuten harde metoder mot opposisjonen for å knuse motstanden han har møtt siden det omstridte presidentvalget i juni i fjor. Opposisjonen hevder Ahmadinejad tusket til seg seieren over motstanderen Mir Hossein Mousavi.

Men Mousavi og en annen framtredende opposisjonell, Mehdi Karroubi, nekter å tie. Samtidig møter Ahmadinejad økende motstand fra eldre og mer konservative politikere og skriftlærde, som sterkt misliker at presidentens yngre tilhengere får stadig større innflytelse.

Mange av disse tilhengerne er medlemmer av den islamistiske Revolusjonsgarden. Irans i navnet øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, har ikke vist særlig vilje til å få Ahmadinejads til å legge bånd på seg i sin ordbruk. (©NTB)

Personvernpolicy