De hemmelige tjenestene eser ut

De norske hemmelige tjenestene har vokst kraftig etter terrorangrepene mot USA i 2001.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste tilgjengelige tallene viser at rundt 1.500 personer jobber i de hemmelige tjenestene i Norge, skriver Aftenposten.

Forsvarets etterretningstjeneste har nå 839 ansatte og et budsjett på over en milliard kroner. Det er nesten en fordobling på ti år. Nasjonal sikkerhetsmyndighet har fått utvidet sitt budsjett med 90 prosent siden 2002.

Men det er Politiets sikkerhetstjeneste PST som har hatt den største relative økningen blant etterretnings-, overvåkings og sikkerhetstjenestene (EOS-tjenestene). Siden 2001 er PST-budsjettene tredoblet fra 112,5 millioner til 373 millioner per år.

– Vi har fått merkbart flere oppgaver og sakene er blitt mer kompliserte og langvarige, sier Maria Collett Sælør, leder for etterretnings- og rettsavdelingen ved PSTs sentrale enhet i Oslo. Hun vil ikke konkretisere antall saker PST jobber med. Men PST har i dag en mye bredere kompetanse enn tidligere, ifølge Sælør.

– I dag har vi alt fra psykologer, statsvitere og språkvitere til IT-folk. Det har vært nødvendig for de områdene vi skal jobbe med, sier hun.

På spørsmål om økte ressurser til EOS-tjenestene har gjort oss bedre beskyttet mot terror, svarer Martin Bernsen, informasjonssjef i PST slik:

– Det er et vanskelig spørsmål. Men det gir oss bedre kapasitet, både hva gjelder personell og teknisk utstyr. (©NTB)

Personvernpolicy