Mexico: 28.000 drept i narkovold siden 2006

Mexicanske soldater står vakt ved et gatehjørne i Guadalajara i slutten av juli. President Felipe Calderón kritiseres for å ha gjort liten framgang i krigen mot narkotikakriminaliteten i landet. Foto: REUTERS / Henry Romero / SCANPIX
Mexicanske soldater står vakt ved et gatehjørne i Guadalajara i slutten av juli. President Felipe Calderón kritiseres for å ha gjort liten framgang i krigen mot narkotikakriminaliteten i landet. Foto: REUTERS / Henry Romero / SCANPIX

Ferske tall viser at i overkant av 28.000 mennesker er drept i narkotikarelatert vold i Mexico siden 2006, sier direktøren for landets forskningssenter for nasjonal sikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Like over 28.000 er drept. Vi er nødt til å innse at volden eskalerer, sa Guillermo Valdés fra forskningssenteret CISEN under et møte i et sikkerhetsforum tirsdag.

På mindre enn fire år er det registrert nesten 1.000 sammenstøt på offentlige steder mellom landets sikkerhetsstyrker og kriminelle, opplyste Valdés.

Siden Felipe Calderón ble president i 2006 har han utplassert mer enn 50.000 soldater for å hjelpe politiet med å slå tilbake mot de mange og stadig mektigere narkotikabandene i landet.

Krigserklæringen mot narkotikakriminaliteten har imidlertid ikke bidratt til at voldsnivået har gått ned. De siste månedenes hendelser tyder også på at bandene tar i bruk kraftigere våpen og bomber, i tillegg til å utføre målrettede drap mot politikere.

Samtidig som Calderón kjemper for å vinne krigen mot bandene og volden, kjemper han også for å beholde troverdigheten hjemme og internasjonalt. Den utbredte korrupsjonen er med på å gjøre kampen mot narkobandene vanskeligere, og medlemmer av hæren og politiet anklages i økende grad for brud på menneskerettighetene.

Kritikere mener den massive tilstedeværelsen av sikkerhetsstyrker i enkelte provinser er med på å øke voldsbruken i stedet for å dempe den. (©NTB)

Personvernpolicy