– Chaudhry har ingenting han skulle ha sagt

PRINSIPPDEBATT: SVs Akhtar Chaudhry og Frps Bård Hoksrud er fundamentalt uenige i synet på straff og kriminalomsorg. Begge foto: Scanpix.
PRINSIPPDEBATT: SVs Akhtar Chaudhry og Frps Bård Hoksrud er fundamentalt uenige i synet på straff og kriminalomsorg. Begge foto: Scanpix.

Fremskrittpartiets Bård Hoksrud slakter utspillet fra Akhtar Chaudhry (SV) om at kvinners rettssikkerhet er for dårlig. – Frp skjønner ingenting, svarer Chaudhry.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Det er nå full debatt mellom de to politikerne om straff og kriminalomsorg. Bakgrunnen er Chaudhrys utspill dagen etter at 32 år gamle Camilla Samira Olsen ble funnet drept på Kolbotn.

Hennes 36 år gamle samboer er siktet for drapet , og natt til mandag ble han pågrepet i Polen med parets ett år gamle barn.

SVs justispolitiske talsmann mener rettssikkerheten for kvinner er for dårlig, og tok til ordre for å bedre tilbudet om sinnemestring.

Det er menns ansvar å kontrollere seg selv, respektere grenser og gi kvinnene den friheten de har krav på, sa SV-politikeren.

– Chaudhry og SV har stemt imot alle forslag vi har fremmet i Stortinget om GPS-overvåking av kriminelle og mer synlig politi i gatene. Da kan han ikke bare si at sikkerheten er for dårlig. Han har ingenting han skulle ha sagt, sier stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) til ABC Nyheter.

Sosionomtilnærming

Hoksrud reagerer på det han kaller en sosionomtilnærming til justispolitikken.

Forbrytere blir forstått i hjel og det snakkes om dårlig barndom og ditt og datt. Vi må snu helt om og sette ofrene i høysetet. Selvfølgelig har menn et ansvar for å kontrollere seg selv, men det kunne vært satt i verk en hel del tiltak som ville hindret at slike drap skjer.

Regjeringen har varslet skjerpet straff for voldsforbrytelser?

Men det skjer ikke noe. De må snart begynne å levere strengere straffer, sier Hoksrud.

Han har ikke tro på sinnemestring som tiltak.

Selvfølgelig er det bra hvis de kan gjøre noe med det, og jeg er ikke imot å prøve nye ting som kan hindre kriminalitet. Men sinnekursing i seg selv er ikke et tiltak. Strengere straffer er løsningen. Kanskje kan friheten deres strammes inn enda mer.

Mens den dømte sitter inne eller etter endt soning?

Inne i fengselet, men også etterpå. Vi ser at mange begår forbrytelser kort tid etter at de kommer ut fra soning.

– Foreslå dødsstraff

Dette er nok et bevis på at Frp skjønner ingenting av hvordan mennesker fungerer og hvordan krimomsorgen fungerer. Under prøveperioden er det et stramt regime, og det er en del av straffen. Når et menneske har gjort opp med samfunnet, så kan ikke vi bryte menneskerettigheter ved å forlenge straffen, svarer Akhtar Chaudhry.

Han mener folk må få muligheten til å bedre seg.

Denne muligheten ønsker ikke Frp å gi mennesker. Det eneste som står igjen da, er å skyte mennesker. Jeg vil utfordre Frp til å foreslå dødsstraff i Norge, sier Chaudhry til ABC Nyheter.

Forskere på krimomsorg i Russland og USA slår fast at strengere straffer i seg selv ikke fungerer. Hvis folk ikke gis muligheten til å bli bedre mennesker, så er det et hån mot ofrene.

Like gærne

Hvordan da?

Da kommer de tilbake som like gærne mennesker og utsetter de samme ofrene eller andre mennesker for vold og kriminalitet. Hvilket voldsoffer ønsker det? spør Chaudhry.

Vi har aldri sagt at vi ikke skal sette inn tiltak for at folk skal kunne komme tilbake til samfunnet. Hele poenget er å hindre at en person kommer ut igjen og begår ny kriminalitet. Men da må vi forsikre oss om at folk faktisk har skjerpet seg og vil oppføre seg ordentlig, sier Bård Hoksrud.

Og vi er ikke for dødsstraff. Det kan jeg slå helt rolig fast, sier stortingsrepresentanten.


Personvernpolicy