Minst 34 drept

34 personer er drept etter at det utbrøt voldelige sammenstøt i Pakistans største by Karachi natt til tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapene skjedde etter at et lokalt parlamentsmedlem ble skutt og drept, sier myndighetene i landet.

Parlamentsmedlemmet Raza Haider fra Muttahida Qaumi Movement (MQM), en av partnerne i Sindh-provinsens lokale regjeringskoalisjon (ledet av Pakistan Peoples Party), ble skutt og drept av væpnede menn på motorsykler mandag.

Drapet utløste panikk i den tett befolkede, som har 16 millioner innbyggere. Markedene ble stengt og gatene tømt da det ble rapportert om skuddsalver i ulike deler av finanshovedstaden.

Kjøretøy, butikker og bensinstasjoner ble satt i brann.

Uroen kommer samtidig som Pakistan kjemper for å kontrollere de enorme oversvømmelsene som har tatt livet av opptil 1500 mennesker og rammet 2,5 millioner, hovedsakelig i de fattige nordvestlige delene av landet.

Etniske spenninger

Det rapporteres om ulike tapstall, men i følge Reuters skal minst 34 mennesker ha mistet livet i Karachi.

- Likene har blitt tatt imot fra ulike deler av byen. Alle disse ble skutt og drept, sier politikirurg i Sindh-provinsen, Hamid Parhiar, til AFP.

Kun under løfte om anonymitet ville representanter for sikkerhetsmyndighetene anerkjenne en forbindelse mellom voldshandlingene og drapet på parlamentsmedlemmet. Dette skyldes de politiske og etniske spenningene i Karachi.

- Omkring 30 mennesker har blitt drept i ulike angrep med skytevåpen i forskjellige deler av byen. Alle drapene ser ut til å ha skjedd etter drapet på parlamentsmedlemmet, sier en av disse myndighetspersonene til AFP.

Jameel Soomro, talsmann for Sindh-regjeringen, sier drapet på Haider var del av en større «konspirasjon» for å destabilisere Karachi, som er Pakistans «økonomiske motor».

Politisk vold

Etter at MQM ba om at all aktivitet i byen skulle legges ned i protest mot drapet på Haider stengte regjeringen skoler og høyskoler i Karachi og Hyderabad, omkring 174 kilometer vest for byen.

Fra Hyderabad meldes det om at kjøretøy og eiendommer ble påtent i protest mot drapet på Haider.

Lokale myndigheter har allerede innført forbud mot politiske møter i Karachi, i et forsøk på å kontrollere tilbakevendende bølger av politiske drap.

Regjeringen har ikke offentliggjort nøyaktige tall, men representanter for sikkerhetsmyndighetene sier mer enn 125 mennesker har mistet livet i slike voldshandlinger hittil i år.

Karachi har for en stor del vært spart for Taliban og Al-Qaidas bombeangrep, som har hjemsøkt de nordvestlige delene av landet, men er utsatt for etniske og sekteriske drap, kriminalitet og kidnapping.

Personvernpolicy