– Største oljeutslipp i verdenshistorien

BP og amerikanske myndigheter anslår at 4,9 millioner fat olje, eller 780 millioner liter, har lekket ut fra den ødelagte oljebrønnen i Mexicogolfen siden april. Forskere sier utslippet er det største i historien. Her brennes olje fra utslippet av havoverflaten. Foto: REUTERS / Lee Celano / SCANPIX
BP og amerikanske myndigheter anslår at 4,9 millioner fat olje, eller 780 millioner liter, har lekket ut fra den ødelagte oljebrønnen i Mexicogolfen siden april. Forskere sier utslippet er det største i historien. Her brennes olje fra utslippet av havoverflaten. Foto: REUTERS / Lee Celano / SCANPIX

4,9 millioner fat, eller 780 millioner liter olje har ifølge amerikanske myndigheter lekket ut under oljeutslippet i Mexicogolfen. Det gjør utslippet til tidenes største, ifølge forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har aldri før sett et utslipp av denne størrelsen på havets dyp, sier professor i oseanografi ved det statlige universitetet i Florida Ian R. MacDonald til New York Times.

Større enn Ixtoc

Inntil amerikanske myndigheter mandag ga det mest presise anslaget for BP-utslippets størrelse så langt, var utslippet i Campeche-bukta fra den mexicanske riggen Ixtoc i 1979 regnet som tidenes største.

Men Deepwater Horizon-katastrofen overgår dette utslippet med god margin. Under Ixtoc ble det lekket ut 3,3 millioner fat – mens utslippet som startet i Mexicogolfen i april i år er på nesten 5 millioner fat.

Frykter ettervirkninger

Av den totale mengden regner BP og myndighetene i USA med at nær en seksdel er samlet opp gjennom opprydningsarbeidet. Dette utgjør cirka 800.000 fat, eller nesten 130 millioner liter.

Allikevel gjenstår over fire millioner fat som har blitt spydd ut i havet.

– Disse tingene får etterreaksjoner i økosystemet, sier MacDonald.

– Jeg tror vi kommer til å høre den økologiske gjenklangen etter dette utslippet resten av min levetid, mener professoren.

Utsetter plomberingen

Mandag kveld varslet BP at de nok en gang utsatte operasjonen som etter planen skal plombere oljebrønnen for godt. Årsaken til utsettelsen er at selskapet venter på resultatene av en viktig test av utstyret som skal benyttes i den såkalte static kill-prosessen.

Ifølge energiselskapet vil arbeidet tidligst komme i gang tirsdag lokal tid.

Prosessen med å plombere brønnen for godt skjer i to trinn. Først pumpes det gjørme og sement direkte inn i brønnen. Fire til sju dager skal samme type materialer sprøytes inn i brønnen nedenifra, gjennom den dype avlastingsbrønnen som er boret ned til hovedbrønnen. To slike brønner er boret, i tilfelle den første ikke skulle treffe.

– Ingen endelig seier

Når dette arbeidet er gjort, skal i teorien lekkasjen være avstengt for godt.

Den pensjonerte kystvakt admiralen som leder de amerikanske myndighetenes håndtering av oljeutslippet, advarer imidlertid imot å framstille «static kill» som en seier over den lekkende brønnen.

– Jeg tror ikke vi skal se på dette som slutten, før vi faktisk har boret ferdig avlastingsbrønnene, sier admiral Thad Allen.

Det gjenstår fortsatt omkring 30 meter med borearbeid før brønnene er ferdige. (©NTB)

Personvernpolicy