Maneter invaderer Spanias kyst

Mauve stinger-maneten plager badegjester i Spania. Foto: Wikipedia (Hans Hillewaert)
Mauve stinger-maneten plager badegjester i Spania. Foto: Wikipedia (Hans Hillewaert)

Må stenge strender i Costa Blanca.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare her hjemme at de uønskede badegjestene dukker opp i store mengder.

Langs kysten i Costa Blanca i Spania har maneten pelagia noctiluca, på engelsk også kalt mauve stingers, invadert strendene. Maneten er lilla og lyserosa, og stikker når man kommer borti tentaklene.

Ferierende badegjester blir nektet adgang til flere av strendene som følge av den verste manetinvasjonen i landet på mange år, skriver avisen Telegraph.

Patrulerer kysten

I forrige uke måtte lokale Røde Kors-medarbeidere behandle mer enn 50 mennesker som følge av «manetstikk» i løpet av en og halv time, i det populære strandområdet Denia.

De frykter at rekorden fra 2008, med 4000 behandlinger på en sommer, blir slått i år.

Myndighetene i Spania har sendt ut båter for å patrulere kystlinjen for maneter. Slik kan de henge opp rødt flagg på strendene og advare svømmeivrige turister før manetene kommer inn til land.

Skylder på global oppvarming

Eksperter og forskere i Spania har også registrert en stor vekst av antall kubemaneter, også kalt sjøveps, i Costa Blanca. Den holder mest til i tropiske områder, som utenfor Australia og Fillipinene, og er et sjeldent syn langs Spanias kyst.

Den dødelige og fryktede kubemaneten. Her fotografert utenfor Australias kyst. AP PhotoDen dødelige og fryktede kubemaneten. Her fotografert utenfor Australias kyst. AP Photo

Forskere ved universitetet i Alicante i Costa Blanca, sier global oppvarming er skyld i at denne maneten har funnet veien til Middelhavet.

Et møte med sjøvepsen kan i verste fall være dødelig. Den er nemlig en av verdens giftigste dyr.

Spanske myndigheter advarer badegjester mot maneten, som er svært vanskelig å få øye på.Vis større kart

Personvernpolicy