Terrorgruppe truer turister i Hellas

Et utbrent bilvrak i Athen. Bilen skal visstnok ha blitt brukt av de som drepte den greske journalisten Sokratis Giolias. (AP Photo/EUROKINISSI)
Et utbrent bilvrak i Athen. Bilen skal visstnok ha blitt brukt av de som drepte den greske journalisten Sokratis Giolias. (AP Photo/EUROKINISSI)

- Vi vil gjøre landet til en krigssone, advarer revolusjonær gruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe kalt «De revolusjonæres sekt» truet forrige uke med å gjøre om Hellas til en «krigssone», advarer gresk politi.


Myndighetene frykter nå en voldsbølge lignende den som hjemsøkte Italia på 70-tallet, da urbane geriljaaktivister rammet flere mål, melder The Guardian.

Truslene ble fremmet av geriljagruppen da de påtok seg ansvaret for drapet på journalisten Sokratis Giolas. Han ble skutt og drept i Athen 19. juli, foran sin gravide kone.

ruppen lovet å øke antall angrep mot politi, forretningsfolk, fangevoktere og «korrupte medier». For første gang truet de også turister.

«Bombeangrep og attentat»

«Turister bør lære seg at Hellas ikke lenger er et tilfluktssted for kapitalismen», het det i gruppens erklæring.

«Vi vil omvandle Hellas til en krigssone med revolusjonær aktivitet, med brannstiftelse, sabotasje, voldelige demonstrasjoner, bombeangrep og attentat, ikke et land som er mål for ferie og moro».

Flere transportarbeidere har streiket og demonstrert de siste dagene i Athen. (AP Photo/Petros Giannakouris)Flere transportarbeidere har streiket og demonstrert de siste dagene i Athen. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Truslene ble fremmet sammen med et bilde der gruppen viste frem et arsenal som inkluderte automatgevær, halvautomatiske pistoler og slåsshansker.

- Hellas har gått inn i en ny fase med politisk vold gjennomført av anarkistisk orienterte grupper som er mer morderiske, farlige, dyktige og nihilistiske enn noen gang tidligere, sier terroreksperten Athanasios Drougos til The Guardian.

- Disse gruppene bryr seg ikke om tap av sivile liv. De er svært ekstreme.

Flere angrep

«De revolusjonæres sekt» stod første gang frem etter at en tenåring ble skutt og drept av en politimann under demonstrasjoner i desember 2008.

Det er antatt medlemmene av gruppen er i slutten av tjue- og trettiårene, og at de fremmer vold nærmest for voldens egen del.

Gruppens første angrep skjedde mot en politistasjon i februar 2009. Siden har de skutt mot en privat fjernsynskanal og kidnappet en politibetjent. Seks mennesker har mistet livet etter separate angrep i år.

Voldshandlingene skjer samtidig som Hellas står midt i en omfattende økonomisk krise.

Myndighetene har innført strenge tiltak i et forsøk på å justere budsjettunderskuddet, og har blitt møtt med generalstreik og massedemonstrasjoner.

Les også: Streik rammer turistnæringen i Hellas


Vis større kart

Personvernpolicy