Adoptert gutt tilbake på barnehjemmet

Et av de få bildene som er tilgjengelig av Artyem Saveliev viser den russiske adoptivgutten på vei inn i en bil utenfor politistasjonen etter at han ankom Moskva alene i april. (Foto: Scanpix / AP)
Et av de få bildene som er tilgjengelig av Artyem Saveliev viser den russiske adoptivgutten på vei inn i en bil utenfor politistasjonen etter at han ankom Moskva alene i april. (Foto: Scanpix / AP)

Den russiske gutten som ble sendt tilbake til Moskva av sin amerikanske adoptivmor, bor nå på barnehjem igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den hjerteskjærende historien om Artyem Saveliev satte i april sinner i kok verden over. Syv år gammel ble den russiske adoptivgutten satt alene på et fly fra USA til Moskva. Adoptivmoren Torry Hansen ville ikke ha ham lengre.

Les også: Sendte adoptert barn tilbake

Nå er han tilbake på et russisk barnehjem, ifølge CNN.

– Mentalt ustabil

Da Artyem kom fram til Moskva hadde han med seg et brev fra adoptivmoren. Hun beskrev gutten som mentalt ustabil og med voldelige tendenser. Adoptivfamilien hadde fått en russisk sjåfør til å plukke opp gutten og levere ham hos det russiske utdanningsdepartementet.

«Jeg er lei for å måtte si at jeg av hensyn til sikkerheten til min familie, venner og meg selv, ikke lenger ønsker å være forelder for dette barnet. (…) Ettersom han har russisk nasjonalitet, returnerer jeg ham til deres beskyttelse og ønsker å få annullert adopsjonen», sto det i brevet.

Rettssak

Ifølge Larry Crain fra USAs nasjonale adopsjonråd er Artyem amerikansk statsborger som følger av en internasjonal adopsjonskonvensjon. Adoptivmoren er fortsatt rettslig ansvarlig for gutten. En lokal lærer har imidlertid sagt seg villig til å ta over formynderskapet, hvilket betyr at hun skal representere ham i retten.

Retten skal avgjøre hvorvidt en sak anlagt av adopsjonsbyrået for å bli utpekt som midlertidig formynder for Artyem skal flyttes til en egen barnedomstol. Saken skulle egentlig opp for retten 12. august, men har blitt utsatt.

Ny adopsjonsavtale

Saken opprørte internasjonalt, og førte til amerikanske og russiske forhandlinger om en ny avtale for adopsjoner mellom de to landene. Utkastet til avtalen innebærer en reduksjon av antall adopsjonsbyrå fra USA som skal ha tillatelse til å operere i Russland.

Moskvas barnerettighetsutsending Pavel Astakhov sier uavhengige adopsjoner skal forbys, og at et nytt russisk-amerikansk byrå skal følge med på alle amerikanske familier som adopterer et russisk barn.

Et av målene er at adoptivforeldrene skal få kunnskaper om barnets medisinske og psykiske tilstand på et tidlig stadium, ettersom noen par nå ikke får slike opplysninger før adopsjonen er bekreftet.

Artyem, som nå har blitt åtte år, skal evalueres av en delegasjon fra amerikanske adopsjonsmyndigheter som reiser til Russland neste uke.

Personvernpolicy