Hele Røros-området blir verdensarv

Røros' trehusbebyggelse har stått på UNESCOs verdensarvliste i 30 år, og nå inkluderes nye områder. (Foto: Wikimedia Commons)
Røros' trehusbebyggelse har stått på UNESCOs verdensarvliste i 30 år, og nå inkluderes nye områder. (Foto: Wikimedia Commons)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele området rundt Røros skal nå plasseres på UNESCOs liste over verdensarven. Vedtaket ble gjort sent lørdag kveld under UNESCO-møtet i Brasils hovedstad, Brasilia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Verdensarven

* UNESCO vedtok i 1972 en konvensjon for vern av verdens kultur- og naturarv.

* Gjennom konvensjonen ble «World Heritage List» etablert.

* Verdensarvlisten angir områder eller steder som på grunn av sin universelle verdi må anses som verdensarv for kommende generasjoner og hele menneskeheten.

* I samsvar med konvensjonen ble det etablert en internasjonal komité for verdensarven. Komiteen som skal avgjøre hvilke steder som skal få plass på listen, hadde sitt første møte i Paris i 1977.

* De to første som ble plassert på listen, var Galápagosøyene og Yellowstone-parken i USA.

* I 1979 ble Bryggen i Bergen og Urnes stavkirke plassert på listen.

* Året etter kom bergstaden på Røros. Senere er helleristninger i Alta, Vega-øyene, Geirangerfjorden og Struves triangelkjede kommet til.

* Med innskrivingen av Røros bergstad og Circumferensen denne helgen har Norge i alt sju steder innskrevet på Verdensarvlisten. I alt er det nå 812 steder på listen. (©NTB)

– Nominasjonen av Circumferensen ble det overhodet ikke stilt spørsmål ved. Den gikk rett gjennom og var den eneste nominasjonen fra Norden som kom med på verdensarvlista i denne omgang, sier Røros-ordfører Hans Vintervold til NTB.

Sammen med sin kollega fra Holtålen kommune måtte han fram på podiet i Brasilia for å takke UNESCO-delegatene da valget var gjort. De to har representert Norge sammen med folk fra Miljøverndepartementet.

En utvidelse

Den gamle trebebyggelsen på Røros har stått på verdensarvlista i 30 år, nesten like lenge som Bryggen i Bergen. Hele tiden har Røros arbeidet for at hele Circumferensen skal bli innskrevet på listen. Circumferensen er de områdene som var omfattet av de kongelige privilegier bergstaden fikk i 1644 og som dannet grunnlaget for driften i kobbergruvene.

Vedtaket innebærer at UNESCO nå har erkjent den viktige sammenhengen mellom selve bergstaden og dens omgivelser, skriver Miljøverndepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Området som nå er innskrevet, dekker arealer i Holtålen, Røros, Os, Tolga og Engerdal kommuner.

En utfordring

– Vedtaket om å innlemme hele området rundt Røros er en utfordring både for de kommunale myndighetene i området og for de sentrale myndighetene, sier Vintervold. Han mener vedtaket i UNESCO også betyr at det vil bli bevilget penger til å bevare kulturlandskapet rundt gruvene.

– Nå er hele historien som forklarer gruvedriften med i verdensarven. Røros er blitt det UNESCO kaller en «outstanding value». Det gir i seg selv våre nasjonale myndigheter et ansvar, mener Vintervold. Han regner med at vedtaket vil styrke turistnæringen og landbruket, men minner om at det å være en del av «The World Heritage» betyr mer enn penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en kommentar til vedtaket sier miljøvernminister Erik Solheim at han er glad for vedtaket i Brasil. Samtidig bekrefter han Norges vilje til å videreføre sin støtte for verdensarven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyeste status

– Dagens avgjørelse gjør det enda mer berettiget å støtte Røros-området. Her må kommunale og fylkeskommunale myndigheter bidra, og staten skal selvsagt ta sin del. Men det er for tidlig å være mer konkret nå, sier Solheim.

Han mener vedtaket er en hyllest til Røros som han føler stolthet og ydmykhet over.

Status som verdensarv er det høyeste kvalitetsstempel kultur- og naturarv kan oppnå. For å oppnå en slik status, kreves det en grundig dokumentasjon av områdets fremragende universelle verdier, som skal ivaretas for fremtidige generasjoner.

– Fem kommuner og to fylkeskommuner har sammen med statlige myndigheter nå påtatt seg ansvar for å forvalte området på best mulig vis, sier miljøvernministeren. (©NTB)