Tusenvis slo et slag mot klasevåpen

Det internasjonale forbudet mot klasevåpen ble i dag markert av tusenvis av barn med trommer på Norway Cup. Statssekretær Gry Larsen besøkte Ekebergsletta, hvor hun fikk en demonstrasjon i minerydding. Her sammen med Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Petter Eide (t.v.) og minerydderne minerydderne Rihab Ftouni og Naem Jafar. (Foto: Kyrre Lien / Scanpix)
Det internasjonale forbudet mot klasevåpen ble i dag markert av tusenvis av barn med trommer på Norway Cup. Statssekretær Gry Larsen besøkte Ekebergsletta, hvor hun fikk en demonstrasjon i minerydding. Her sammen med Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Petter Eide (t.v.) og minerydderne minerydderne Rihab Ftouni og Naem Jafar. (Foto: Kyrre Lien / Scanpix)

Et internasjonalt forbud mot klasevåpen trådte i kraft søndag. Det ble markert av tusenvis av barn med trommer på Norway Cup.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

det ble iherdig trommet på mer enn 3.000 trommer på Ekebergsletta søndag. Tusenvis av barn fra hele verden markerte at et internasjonalt forbud mot klasevåpen nå er på plass.

Statssekretær Gry Larsen (Ap) fra Utenriksdepartementet var til stede på vegne av regjeringen. Hun betegner det ferske forbudet som historisk, og syntes det var ekstra hyggelig å feire dagen på nettopp Norway Cup.

– Norway Cup symboliserer akkurat det vi har kjempet for i kampen mot klasevåpen; at mennesker over hele verden skal kunne leve gode liv, og løpe på en slette eller spille fotball uten å være redd for å bli drept eller alvorlig skadd ved å tråkke på udetonerte bomber, sier Larsen til NTB.

– Vil redde tusenvis

Statssekretæren fikk selv en opplæring i hvordan arbeidet med å rydde klasevåpen foregår av minerydderne Naem Jafar og Rihab Ftouni, som jobber for Norsk Folkehjelp i Libanon, under besøket på Ekebergsletta.

– De viste meg hvordan man søker, markerer og uskadeliggjør udetonert ammunisjon som ligger på bakken, forklarte Larsen etterpå.

Den nye traktaten er underskrevet av 107 land og forbyr bruk, produksjon, lagring og transport av klasebomber. I tillegg loves det økt hjelp til land som er rammet av våpnene. Målet er at alle land skal være frie for klasevåpen innen ti år.

– Dette forbudet vil helt konkret være med på å redde flere tusen mennesker. Det finnes vel ingenting som er viktigere enn det, sier Larsen.

Rammer tilfeldig

Norsk Folkehjelp har vært svært sentrale i arbeidet med den nye traktaten, og generalsekretær Petter Eide har stor tro på at målet om en klasevåpenfri verden skal nås.

– Vi har ingen indikasjoner på at det produseres klasevåpen i verden i dag. Forbudet har rett og slett tørket ut markedet for slike våpen, sier han til NTB.

Ifølge Eide er forbudet mot klasevåpen det viktigste fremskrittet i folkeretten som er gjort siden landminer ble forbudt for 13 år siden.

– Det verste med denne typen våpen er at de kan ramme hvem som helst. Et barn kan like gjerne tråkke på udetonert ammunisjon som en soldat, sier Eide, og legger til at klasevåpen blir liggende i flere tiår etter at konfliktene er over.

Norsk Folkehjelp arbeider fremdeles med å fjerne klasevåpen som ble sluppet over Vietnam for over 40 år siden.

Knyttes til fotball

Erik Thorstvedt ledet markeringen av klasevåpenforbudet på Ekebergsletta søndag. Den tidligere fotballproffen tror det kan være vanskelig for barn å forstå hvorfor noen våpen er verre enn andre, og synes derfor det er flott at forbudet blir markert på Norway Cup.

– Når dette knyttes sammen til fotball, tror jeg barna forstår hvor viktig det er at vi blir kvitt disse forferdelige våpnene, sier Thorstvedt til NTB.

Klasebomber er en beholder med opptil flere hundre småbomber som slippes fra fly eller skytes fra bakken. Opptil 30 prosent av småbombene eksploderer ikke umiddelbart når bomben slippes, og de blir dermed liggende igjen som dødsfeller på bakken.

Norge destruerte siste rest av den norske klaseammunisjonen for to uker siden, ifølge Utenriksdepartementet. (©NTB)

Personvernpolicy