Fortvilte russere ber om regn

ENORME områder er rammet av skogbrann i Russland, som her i byen Voronezj. Store mannskaper er satt inn for å begrense skadene. Foto: Reuters.
ENORME områder er rammet av skogbrann i Russland, som her i byen Voronezj. Store mannskaper er satt inn for å begrense skadene. Foto: Reuters.

Fortvilte russere vender seg til høyere makter og ber om regn som kan få bukt med de voldsomme skogbrannene som herjer landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byen Voronezj i den sentrale delen av landet var søndag omringet av flammene. Et hundretall innbyggere, de fleste eldre kvinner, samlet seg til bønn i en liten kirke i en forstad hvor mange hus allerede er brent ned til grunnen.

– Vi er kommet hit for å få regnet til å falle, for å hindre flere branner. 140 hus er brent ned her. Det er forferdelig, sa Natalja Tresjtsjalina.

De russiske skogbrannene dekker et område på over 1.140 kvadratkilometer, og brannmannskapene kjemper en vanskelig kamp for å få bukt med flammene.

Myndighetene innrømte søndag at situasjonen var i ferd med å forverre seg på grunn av sterk vind og temperaturer opp mot 40 grader.

– Trusselen fra nye branner har økt kraftig som følge av ugunstig vær i en rekke regioner, het det i en uttalelse fra departementet for håndtering av krisesituasjoner.

Truer atomanlegg

Også overhodet for den russisk-ortodokse kirken, patriark Kirill, oppfordrer folk til å be om at himmelens sluser snart åpner seg.

– Vår nasjon er i sorg. Liv er gått tapt, flere hundre har ikke lenger tak over hodet, og tusenvis mangler det mest nødvendige for å overleve, sa patriarken under et bønnemøte i regionen Nizjnij Novgorod.

Området er hardt rammet av brannene, og myndighetene i regionen forsøker å hindre flammene i å nå et statlig atomanlegg, melder nyhetsbyrået Itar-Tass.

Det føderale kjernefysiske senteret i Nizjnij Novgorod ble under den kalde krigen brukt til utviklingen av de første sovjetiske atomvåpnene.

– Vi skulle gjerne brukt fly i slukningsarbeidet, men det er ikke mulig i øyeblikket på grunn av dårlig sikt, sa guvernør Valerij Sjantsev søndag.

Hetebølge

Brannene i det tynt befolkede Øst-Russland skal ha vokst tre ganger i størrelse over en periode på 24 timer. Og også i vestlige og sentrale deler av Russland sprer flammene seg over store områder.

Styresmaktene har satt inn nesten 240.000 mannskaper for å slukke skogbrannene, som er blitt uvanlig store som følge av den verste hetebølgen på flere tiår. Brannfolkene kjemper en vanskelig kamp, og så langt har minst 30 mennesker mistet livet.

President Dmitrij Medvedev måtte allerede lørdag konstatere at myndighetene hadde problemer med å få situasjonen under kontroll.

– Dette er en naturkatastrofe som trolig bare inntreffer hvert 30. eller 40. år, sa presidenten.

Mister avlinger

Drevet fram av sterke vinder har brannene rast gjennom skoger og åkrer som er knusktørre på grunn av varmen som har rammet Russland den siste tiden.

Situasjonen ventes å bli enda verre på grunn av stadig høyere temperaturer. I Moskva-området har gradestokken ligget opp mot 37 grader i ukevis.

Hetebølgen som har ligget over landet siden juni, har ødelagt avlinger og etterlatt tusener av bønder på konkursens rand. Siden Russland er en av verdens største korneksportører, har prisen på hvete i det internasjonale markedet økt kraftig. (©NTB)

Personvernpolicy