Norge mangler ambassadør i Marokko

PROTEST: Khalid Skah gjennomførte tirsdag en protest utenfor den norske ambassaden i Marokko med beskyldninger mot norske myndigheter etter at hans to barn ble ført tilbake til Norge i juli 2009. Foto: EPA/Scanpix
PROTEST: Khalid Skah gjennomførte tirsdag en protest utenfor den norske ambassaden i Marokko med beskyldninger mot norske myndigheter etter at hans to barn ble ført tilbake til Norge i juli 2009. Foto: EPA/Scanpix Foto: Scanpix

Norge har ikke hatt ambassadør i Marokko siden Skah-saken i fjor sommer. Årsaken er at Norge venter på en godkjennelse fra marokkanske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like etter at den norsk-marokkanske OL-mesteren Khalid Skahs to barn ble smuglet ut av Marokko i fjor sommer, forlot den norske ambassadøren, Bjørn Blokhus, landet. Selv om det nå er gått ett år siden Skah-saken, har Norge fremdeles ingen ny ambassadør på plass i landet, melder TV 2.

– Akkurat nå har vi ingen norsk ambassadør i Marokko, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Bjørn Svenungsen.

På spørsmål om hva som er årsaken, svarer han:

– Fordi vi venter på en godkjennelse fra marokkanske myndigheter.

Han vil ikke kommentere hvorfor Norge ikke har fått noen godkjennelse, eller agrement, men etter det TV 2 erfarer, trenerer marokkanske myndigheter godkjennelsen på grunn av Skah-saken.

Svenungsen sier imidlertid at forholdet mellom Norge og Marokko er uendret.

– Vi har et langt, solid og godt forhold til Marokko og marokkanske myndigheter.

Marokkos utenriksdepartement betegner Skah-aksjonen som en straffbar bortføring av marokkanske barn, ettersom barna har dobbelt statsborgerskap. Moren til barna er norsk. To norske offiserer tilknyttet marinejegerkommandoen deltok i aksjonen som ble satt i verk for å få barna ut av landet.

Personvernpolicy