Norge mangler ambassadør i Marokko

PROTEST: Khalid Skah gjennomførte tirsdag en protest utenfor den norske ambassaden i Marokko med beskyldninger mot norske myndigheter etter at hans to barn ble ført tilbake til Norge i juli 2009. Foto: EPA/Scanpix
PROTEST: Khalid Skah gjennomførte tirsdag en protest utenfor den norske ambassaden i Marokko med beskyldninger mot norske myndigheter etter at hans to barn ble ført tilbake til Norge i juli 2009. Foto: EPA/Scanpix Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har ikke hatt ambassadør i Marokko siden Skah-saken i fjor sommer. Årsaken er at Norge venter på en godkjennelse fra marokkanske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Like etter at den norsk-marokkanske OL-mesteren Khalid Skahs to barn ble smuglet ut av Marokko i fjor sommer, forlot den norske ambassadøren, Bjørn Blokhus, landet. Selv om det nå er gått ett år siden Skah-saken, har Norge fremdeles ingen ny ambassadør på plass i landet, melder TV 2.

– Akkurat nå har vi ingen norsk ambassadør i Marokko, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Bjørn Svenungsen.

På spørsmål om hva som er årsaken, svarer han:

– Fordi vi venter på en godkjennelse fra marokkanske myndigheter.

Han vil ikke kommentere hvorfor Norge ikke har fått noen godkjennelse, eller agrement, men etter det TV 2 erfarer, trenerer marokkanske myndigheter godkjennelsen på grunn av Skah-saken.

Svenungsen sier imidlertid at forholdet mellom Norge og Marokko er uendret.

– Vi har et langt, solid og godt forhold til Marokko og marokkanske myndigheter.

Marokkos utenriksdepartement betegner Skah-aksjonen som en straffbar bortføring av marokkanske barn, ettersom barna har dobbelt statsborgerskap. Moren til barna er norsk. To norske offiserer tilknyttet marinejegerkommandoen deltok i aksjonen som ble satt i verk for å få barna ut av landet.