Erik Dammann får hederspris

Miljøhelt i 40 år: I dag fikk Erik Dammann hederspris. Foto: Thomas Vermes
Miljøhelt i 40 år: I dag fikk Erik Dammann hederspris. Foto: Thomas Vermes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatteren, miljøforkjemperen og samfunnskritikeren Erik Dammann (79) får Erik Byes minnepris for 2010.

Prisen gis til en person som over en lengre periode har framvist et uredd og brennende engasjement for å påvirke samfunnsutviklingen i positiv lei lokalt, nasjonalt eller internasjonalt, ifølge Protestfestivalen som vanligvis deler ut prisen på sitt åpningsarrangement i september.

I år skjedde utdelingen under The Tall Ships’ Races i Kristiansand, og blant deltakerne var forfatter Sidsel Mørck, komiker Trond-Viggo Torgersen og artist Helene Bøksle.

Erik Dammann er kjent som grunnleggeren av organisasjonen Framtiden i våre hender og har også skrevet flere samfunnskritiske bøker om materialisme, fordeling og forbruk.

Les også i ABC Nyheter: - Du sitter i klisteret, Erik Solheim!

– Prisvinneren er en varsler. Og den viktigste varsleren vi har hatt – og fortsatt har – med et bokstavelig talt livsviktig budskap. I nærmere 40 har han advart mot vår ensidige vekstpolitikk. I dag ser vi at han hele tiden har hatt rett: Med vår livsstil tapper vi jordas ressurser og skaper matkrise, forurensning og forsøpling og klimaendringer, skriver Protestfestivalen på sine hjemmesider.

Dammann var en av sju nominerte, og det er Erik Byes barn som velger ut vinneren. Erik Bye var selv engasjert i Protestfestivalen, som markedsfører seg som Nordens eneste festival mot avmakt og likegyldighet.

Prisen er en statuett i bronse, laget av bildehogger Arne Vinje Gunnerud.

Tidligere mottakere er Åge Aleksandersen (2005), Hanne Sophie Greve (2006), Erling Borgen (2007), Cindy Sheehan (2008) og Mads Gilbert (2009). (©NTB)

Personvernpolicy