Oppdaget Inceptions hemmelighet

«Inception» vil ikke bare leke med sinnet ditt, men også hørselen. Her ser vi Leonardo DiCaprio i hovedrollen.
«Inception» vil ikke bare leke med sinnet ditt, men også hørselen. Her ser vi Leonardo DiCaprio i hovedrollen.

En femti år gammel låt av Edit Piaf lydlegger hele soundtracket til sommerens store blockbuster.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sangen det handler om er Edit Piafs «Non, Je ne Regrette Rien».

I sommerens store blockbuster «Inception» er det forholdvis enkelt for en Piaf-kjenner å legge merke til hvordan låten til den franske sangerinnen brukes for å signalisere at hovedpersonene kastes inn i en ny virkelighet.

Dette var noe regissør Christopher Nolan hadde skrevet inn i manuskriptet.

Det som derimot ikke er like enkelt å høre, er at filmkomponist Hans Zimmer også har gjort denne låten til et grunnelement i filmmusikken sin.

«Non, Je ne Regrette Rien» utgjør grunnlaget for hele soundtracket til filmen.

Går inn i filmens tema

«Inception» er en psykologisk thriller om en gruppe mennesker som konstruerer, går inn i og endrer andre menneskers drømmer.

I rollene finner vi blant annet Leonardo Di Caprio, Ellen Page, Joseph Gordon-Levitt og Marion Cotillard. Sistnevnte fikk en Oscar for rollen som Piaf, i filmen om henne kom for et par år siden. Men bruken av Piaf i «Inception» viser seg altså å være langt mer enn en referanse til hennes store film.

Her griper selve komposisjonen av filmmusikken inn temaet i filmen, som virkelig forsøker å leke med seeren sinn.

- Jeg er overrasket over hvor lang tid det tok før noen fant det ut, sier «Inception»-komponist Hans Zimmer til New York Times.

Zimmer har tidligere laget musikken til blant annet «Løvenes konge», «Gladiator» og «Rain Man».

Oppdaget på Youtube

Avsløringen kom og blir demonstrert på Youtube av en bruker med kallenavnet camian321. Han forteller at han kom hjem etter å ha sett filmen, og hørte på filmmusikken da han la merke til noe velkjent.

Dersom man setter ned tempoet på «Non, Je ne Regrette Rien», kan man riktignok lett kjenne igjen soundtracket.

- For spillets skyld

- Jeg gjorde det bare for spillets skyld, innrømmer komponisten.

Han forklarer at han teknisk sett ikke har satt ned tempoet på låten, men han har komponert det nye soundtracket med en manipulert beat fra låten.

- Jeg elsker teknologi, så det var veldig gøy for meg å hente den originale masteren fra det franske nasjonalarkivet, for så å finne en gal vitenskapsmann i Frankrike som ville gå inn og ta en liten celle ut av dette DNA-et, sier Zimmer.

- Hele soundtracket i filmen er divideringer og multipliseringer av tempoet i Edit Piafs sang. Jeg kunne gå inn i halvt tempo eller en tredjedels tempo. Alt kunne gå hvor som helst. I et hvilket som helst øyeblikk kunne jeg gå inn på et nytt tidsnivå, legger komponisten til.

«Non, je ne regrette rien» ble opprinnelig komponert av Charles Dumont på slutten av 50-tallet og den ble spilt inn i 1960 av Edit Piaf. Det er en av hennes mest kjente sanger.

«Inception» er for tiden Norges mest sette kinofilm.

Personvernpolicy