Krydder i fôret reduserer utslipp av klimagasserKarri kutter ku-gasser
En del av de norske klimagassutslippene skyldes raping og promping fra sauer og kyr. Britiske forskere mener utslippene nesten kan halveres hvis dyra får karrikrydder i maten.
(ABC Nyheter): Britiske forskere har funnet ut at karrikrydder reduserer metanutslippene fra drøvtyggere med opp til 40 prosent. Særlig effektivt skal gurkemeie og koriander være, mener Mohammad Mehedi Hasan og Abdul Shakoor Chaudhry ved universitetet i Newcastle.
- Metan er en stor bidragsyter til global oppvarming og den langsomme fordøyelsen hos sauer og kyr gjør dem til en stor produsent av gassen. Min forskning viser at enkelte krydder gjør fordøyelsen mer effektiv, noe som fører til mindre avfall - i dette tilfelle metan, sier Mehedi Hasan i en pressemelding.
I Norge regner en med at storfe er ansvarlig for 72 prosent av landbrukets utslipp av metan, mens sauer står for 22 prosent.
Les også: Forskere har isolert prompegenet
Les også: EU vil hindre promping
Les også: Forskere vil kupromping til livs
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet er særlig dyras raping når gress og fôr skal fordøyes som bidrar til utslippene av klimagassen, selv om tarmgassene som kommer ut i enden også bidrar.
I Norge finnes det om lag to millioner sauer, kyr og okser. Forskerne anslår at ei ku slipper ut 500 liter mentan hver dag gjennom munn eller bak.
Av alle klimagassutslippene er ti prosent metangasser mens karbondioksid står for 80 prosent av de menneskeskapte drivhusfremmende utslippene.
I tillegg til den klimavennlig effekten skal bruken av ulike karri-krydder også få dyra til å lukte bedre, melder de to britiske forskerne.