Sture Bergwall (tidligere Thomas Quick):

- Fortsatt farlig

- En feig beslutning, sier den drapsdømte Sture Bergwall etter at hans anke over den rettspsykiatriske bedømmelsen av ham, er avvist. Foto: Truls Steinung/ ABC Nyheter
- En feig beslutning, sier den drapsdømte Sture Bergwall etter at hans anke over den rettspsykiatriske bedømmelsen av ham, er avvist. Foto: Truls Steinung/ ABC Nyheter

Den drapsdømte svensken anses fortsatt som farlig og vil dermed bli holdt innesperret. Sture Bergwalls anke er dermed avvist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): En ankeinnstans har i avvist Sture Bergwall (tidligere drapsdømt under navnet Thomas Quick) sitt krav om en ny og ekstern vurdering av hans psykiske tilstand.

Den svenske Soscialstyrelsens rettslig råd mener 60-åringen fortsatt er farlig og anbefaler fortsatt tvungen psykiatrisk behandling.

- Det er opprørende og feigt. Veldig feigt, sier Bergwall når ABC Nyheter overbringer ham nyheten.

- Jeg er ikke medisinsk sakkyndig, men beslutningen kommer ikke som en overraskelse på meg, sier Ulf Cristofferson som er administrativ leder for Säter sykehus hvor Bergwall i 20 år har vært innesperret etter et brutalt ran.

- Det er en veldig overraskende beslutning. Rådet har valgt å stille seg solidarisk med legene på Säter og ikke uttalt seg om deres diagnoser, sier Bergwalls advokat, Thomas Olsson.

Til det svenske nyhetsbyrået TT sier lederen av det rettslige rådet, Göran Ewerlöf, at det hadde vært en enkel beslutning på ta.

Formelt sett vil det nå være opp til domstolen i Sundsvall å ta den endelige beslutningen, men det er ventet at de vil følge Socialstyrelsen anbefaling.

Hadde håp om frihet

Da domstolen i Sundsvall for en måned siden ba Socialstyrelsen om å vurdere Bergwalls klage, anså han det som et stort fremskritt. Til ABC Nyheter uttrykte han da et håp om å kunne slippe ut fra den psykiatriske institusjonen innen noen måneder. Det håpet er nå skutt i senk.

Les også: - Jeg kan snart være fri!

Les også: - Jeg har jo tilstått 30 drap

I løpet av årene på sykehuser har pasienten innrømmet mer enn 30 drap og er dømt for åtte av disse, tre av dem med norske ofre.

Men for snart to år siden trakk han tilbake alle tilståelsene som han mener har fremkommet i narkotisk rus og som følge av de psykatriske metodene som sykehuset benyttet.

Han har startet en prosess for å bli frifunnet for de åtte drapene, og er allerede frikjent for ett av dem.

Svært skuffet

Olsson mener Socialstyrelsens rettslige råd ikke har gjort det de ble bedt om. Han mener uttalelsen er underlig og uttrykker skuffelse over at de ikke har åpnet for at en ekstern psykiater kunne få vurdere Bergwalls mentale tilstand.

- Nå får vi se hva som skjer, sier advokaten.

I sin beslutning skriver rådet at Bergwall fortsatt lider av den psykiske forstyrrelsen som foranlediget innleggelsen. De mener at han fortsatt skal behandles med tvang og være innesperret.

«Som følge av den psykiske forstyrrelsen er det risiko for at Bergwall faller tilbake til alvorlige kriminell aktivitet», skriver rådets seks medlemmer enstemmig.

I løpet av august er det ventet at påtalemyndighetene i Sverige skal komme med en uttalelse om rettsprosessen knyttet til forsvinningen og det antatte drapet på den 9 år gamle norske jenta Therese Johannessen, et forhold Bergwall er dømt for.

Og til høsten planlegger Bergwalls advokater å be om at drapene på de norske kvinnene Gry Storvik og Trine Jensen også blir tatt opp til ny vurdering.

Les også: Kritiserer norsk politi

Les også: De rette tingene ble ikke gjort i Quick-sakene

Ikke i noen av de åtte drapene finnes det vitner eller fysiske bevis som knytter Bergwall til offer eller gjerningssted. Disse dommene baserer seg derfor hovedsaklig på hans tilståelser og beskrivelser i ulike politiavhør.

Personvernpolicy