MATCHVINNER: 18-årige Markus Henriksen ga Rosenborg et glimrende utgangspunkt i Champions League-kvalifiseringen mot AIK da han avgjorde kveldens kamp på Råsunda. Foto: Geir Otto Johansen / Scanpix

18-åringens lekre skuddfinte ga trønderne et perfekt utgangspunkt. – Ja, men det skulle vært enda bedre, sier Nils Arne Eggen.

Mål: 0-1 Markus Henriksen (33)

Dommer: Thorsten Kinhöfer, Tyskland.

Gult kort: Robert Åhman-Persson, Mohamed Bangura, Ivan Turina, AIK.

Rosenborgs lag (4-3-1-2): Daniel Örlund – Mikael Lustig, Kris Stadsgaard, Vadim Demidov, Mikael Dorsin – Markus Henriksen, Anthony Annan, Per Ciljan Skjelbred – Steffen Iversen – Morten Moldskred (Trond Olsen fra 78.), Rade Prica. (Fredrik Winsnes fra 72.)

Øvrige kamper: Aktobe (Kasakhstan) – Hapoel Tel-Aviv (Israel) 1-0, BATE Borisov (Hviterussland) – FC København (Danmark) 0-0, Sheriff (Moldova) – Dinamo Zagreb (Kroatia) 1-1, Debrecen (Ungarn) – Basel (Sveits) 0-2, Young Boys (Sveits) – Fenerbahce (Tyrkia) 2-2, Partizan Beograd (Serbia) – HJK (Finland) 3-0, Ajax (Nederland) – PAOK (Hellas) 1-1, Braga (Portugal) – Celtic (Skottland) 3-0.

(NTB)

(ABC Nyheter): AIK–Rosenborg 0–1.

Han kan være Norges største fotballtalent, og skal være ønsket av Werder Bremen.

Markus Henriksen. Som i kveld ga et nytt bevis på hvorfor.

Tre dager etter at han ble gammel nok til å kjøpe øl, scoret den lokale helten et mål som vanligvis signeres 35-åringer, på en arena som vanligvis er reservert for ringrever.

33 minutter var spilt, AIK hadde nettopp misset kampens største sjanse, og Henriksen fikk ballen på 20 meters hold.

Han fintet skudd med høyrefoten. Rutineinkarnasjonen Daniel Tjernström gravde gress.

Så skjøt han med venstre.

Ballen gikk mellom beina på en AIK-forsvarer, tilbake i hjørnet hvor keeper Turina kom fra, og keeper Turina var uten sjanse.

Henriksen noterte sin annen fulltreffer på rad i Champions League.

Rosenborg noterte det som ble seiersmålet.

– Jeg var heldig med den, påstår Henriksen, og innrømmer å ha trent på skuddfinten.

Eggen: – Kan ikke være fornøyde

Målet sikret Rosenborg et glimrende utgangspunkt før returkampen i tredje kvalifiseringsrunde i Champions League, men det sikret ikke tilfredshet hos trener Nils Arne Eggen.

– Vi kan ikke være fornøyde. Vi fører jo kampen og skaper mange sjanser. Men fremdeles har vi mange feilvalg i selve avslutningsøyeblikket. Jeg mener vi burde hatt både to og tre å gå på. Men isolert sett er jo 1-0 på bortebane i Europa brukbart, sier Eggen til Viasat.

– Det er vel et perfekt utgangspunkt?

– Ja, men det skulle vært enda bedre. Jeg ser på prestasjon hele tiden, du kan ikke se på resultatet. Vi skal styre kampene også på bortebane, og det gjorde vi her, men vi må få bedre uttelling. Løpskraft og bevegelseskraft i Steffen (Iversen) og Rade (Prica) blir det viktigste fremover, sier Eggen.

Gedigen AIK-sjanse rett før målet

Trondheims flaggskip var favoritt før møtet i AIK-gryten Råsunda.

Den regjerende svenske mesteren har hatt en elendig sesong, ligger nest sist i Allsvenskan – men har vist bedring i det siste. I kveld demonstrerte de litt av grunnen til begge delene.

De var selvsagt langt fra noen kasteball.

Men Rosenborg var best.

De kunne tatt en tidlig ledelse, etter at Steffen Iversen viste sedvanlig spillintelligens og lå bak kampens to første store sjanser.

Han spilte fri Morten Moldskred som pent løp seg fri i bakrommet, men avslutningen gikk utenfor, og han fikk avslutte fritt etter en corner, men Ivan Turina avverget godt.

Æren for at trønderne slapp baklengsmål etter knappe 33 minutter, kunne imidlertid tilskrives Fru Fortuna.

AIK-angriper Mohamed Bangura skaffet Helgi Danielsson en kjempesjanse, han headet ham fri inne i feltet, og Danielsson hadde fri sikt.

Så sparket han hull i luften.

Solid forsvarskamp

Deretter gikk det mindre enn et minutt før Henriksen leverte kampens store prestasjon, riktignok mot et passivt AIK-forsvar. Og deretter hadde Rosenborg bortimot full kontroll.

Én gang sprakk det opp, da Anthony Annan for en sjelden gangs skyld misset og ga bort ballen i skummel posisjon. AIK kom til innlegg fra venstre, og Bangura stupte frem fra livsfarlig hold, men headingen snek seg utenfor stolpen til eks-AIK-er Daniel Örlund.

Selv hadde trønderne satt strek for sjanseproduksjonen etter scoringen i første omgang, men med et bortemål i bagasjen handlet alt om å holde nullen.

Och så blev det.

– Vi fortjener dette. Vi var det beste laget, vi skapte de største sjansene. De var farlige den ene gangen. Vi slipper oss litt ned i annen omgang, burde skapt mer og helst fått et mål til, men 1–0 er et godt utgangspunkt, oppsummerer RBK-kaptein Mikael Dorsin overfor Viasat.

Eggens siste ord etter den sterke borteseieren?

– Jeg gjentar både for meg selv og ikke minst for dere og publikum at det er lettere å se på enn å utføre.

Legendens elleve pluss innbyttere stiller opp mot svenskene på Lerkendal om syv dager som gedigen favoritt til å avansere.

Lykkes de, venter play-off mot et seedet lag.

Lykkes de igjen, er de klar for gruppespillet i verdens mest prestisjetunge klubbturnering, for første gang siden 2007.