Utsatt Therese-avklaring

Sture Bergwall under åstedsbefaringen ved Ringentjernet i Østfold i 1997. Materiale herfra ble først vurdert som menneskelige beinrester, mens det senere er sådd tvil om dette etter nye undersøkelser av svenske rettsmedisinere. Arkivfoto: Scanpix
Sture Bergwall under åstedsbefaringen ved Ringentjernet i Østfold i 1997. Materiale herfra ble først vurdert som menneskelige beinrester, mens det senere er sådd tvil om dette etter nye undersøkelser av svenske rettsmedisinere. Arkivfoto: Scanpix

En eventuell frifinnelse av den dømte mannen i Therese-saken, er utsatt. - Vi venter fortsatt på eksterne uttalelser, sier sjefen i Riksenheten för polismål, Björn Ericson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20. august er den nye fristen som sjefen for Riksenehten för polismål, Björn Ericson, gir seg selv. Foto: Polisen20. august er den nye fristen som sjefen for Riksenehten för polismål, Björn Ericson, gir seg selv. Foto: Polisen

(ABC Nyheter): Svensk påtalemyndighet klarer ikke å overholde sin selvpålagte tidsfrist i Therese-sakens nye runde.

- Nei, jeg håper å ha det klart rundt 20. august, sier Björn Ericson som i flere måneder har gått igjennom både prosessen og drapsdommen mot Sture Bergwall (daværende Thomas Quick).

Trakk alle tilståelser

Det var i 1988 at den da 9 år gamle jenta Therese Johannessen forsvant fra bydel Fjell i Drammen. I ettertid ble Bergwall dømt for drap på henne, men i 2008 trakk han tilbake sine tilståelser som omfattet både denne og syv andre mord i Norge og Sverige.

Les også: Therese-anken avgjøres

Les også: Håper Quick frikjennes

Før sommeren uttalte Björn Ericson, som er sjef i Riksenheten för polismål, at det ville komme en uttalelse fra han i Therese-saken før 1. august. Det skal være eksterne instanser som er skyld i at denne fristen ikke blir overholdt.

- Jeg venter fortsatt på et par uttalelser, sier Ericson som også går ut i to ukers ferie fra mandag av.

Avklaring torsdag

Men i morgen (torsdag) skal det offentliggjøres avgjørelsen i en annen parallell prosess. Da skal etter planen Sture Bergwall (60) sin anke over beslutningen om at fortsatt skal holdes og gjennomgå tvungen psykiatrisk behandling.

Via Twitter har Bergwall uttrykt stor spenning for denne avgjørelsen.

Det var i mai at han ba om at dette måtte vurderes på nytt. Og hvis han før medhold kan det åpne for at blant annet en ekstern psykologisk sakkyndig får vurdere mannen som i tyve år har vært stengt inne på Säter psykiatriske sykehus.

Bergwall sier at tilståelsene i sin tid kom som følge av - og for å fortsette - et heftig misbruk av narkotiske medikament, i kombinasjon med en særegen psykiatrisk behandling ved Säter.

Han er allerede frikjent for et av drapene han er dømt for. Til høsten er det også ventet at svensk påtalemyndighet vil starte arbeidet med ytterligere to «norske» saker, drapene på jentene Trine Jensen og Gry Storvik på 80-tallet.

Les også: Frifinnes for drap

Les også: - Jeg har jo tilstått 30 drap

Hvis 60-åringen frikjennes i alle drapssakene som han i sin tid har tilstått, så vil det være en alvorlig skamplett for det svenske rettsvesenet som har dømt ham. Men det vil også sette spørsmålstegn ved arbeidet utført av norsk politi i de tre norske drapssakene.

Personvernpolicy