Booker uten store navn

Peter Carey står øverst på veddemålslistene når de første nominasjonene til Booker-prisen ble offentliggjort tirsdag.
Peter Carey står øverst på veddemålslistene når de første nominasjonene til Booker-prisen ble offentliggjort tirsdag.

Ingen superstjerner når nominasjonene til Storbritannias mest prestisjefulle litteraturpris offentliggjøres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er vanligvis de store superstjernene innen engelskspråklig litteratur som J.M. Coetzee og Salman Rushdie som får favorittstempelet når juryen for Booker-prisen offentliggjør sin liste over nominerte kandidater.

De siste årene har det likevel de mindre kjente forfatterne trukket det lengste strået og stukket av med prisen til slutt. I fjor vant Hillary Mantel med den historiske romanen «Wolf Hall». Året før fikk indiske Aravind Adiga prisen for sin bok «Hvit tiger».

Stor prestisje

Bookerprisen er sammen med den amerikanske Pulitzerprisen den mest prestisjefulle litterære prisen innen engelskspråklig litteratur.

Tirsdag ble langlisten over nominerte offentliggjort. Det er en liste på 13 bøker, som blir ytterligere forkortet i september.

Det var forventet at store navn som Ian McEwan, Salman Rushdie og Martin Amis ville bli nominert i år, men listen var forholdsvis fri for forfatternavn med internasjonal stjernestatus.

Rushdie har ennå ikke gitt ut sin bok «Luka and the fire of life», men ble likevel vurdert i nominasjonen.

Indre kvaliteter teller

- Her er 13 uforlignerlige romaner - bøker som vi har valgt på grunn av deres indre kvaliteter uten hensyn til tidligere verker av forfatterne som har skrevet dem. Det er mektige historier som gjør det kjente underlig og som dekker et enormt spenn av historie og følelse, uttaler juryen.

Les også: Skriver for lite om sex

Kan vinne for tredje gang

Verdt å merke seg på listen er Peter Carey, som allerede har vunnet prisen to ganger før. I 1988 for sin roman «Oscar and Lucinda» og i 2001 for boken «True History of the Kelly Gang». Om han vinner denne tredje gangen blir Carey den første personen som gjør dette i Booker-prisens 41 år lange historie.

Carey ligger nå øverst på bookmakernes veddemålslister med «Parrot and Olivier in America», en bok om vennskapet mellom en fransk aristokrat og tjeneren hans.

Inspirert av Fritzel

Den mest overraskende og også den mest kontroversielle boken på listen er Emma Donoghue og hennes bok «Room». Inspirert av Fritzel-saken har Donoghue skrevet en bok om en mor og en sønn som blir holdt fanget i et lite rom. Historien blir fortalt gjennom fem år gamle Jack som akkurat har fått vite at det finnes en verden utenfor rommet han lever i.

«Room» stod opprinnelig ikke på leselista til Booker-juryen, men ble tatt inn etter initiativ fra en av jurymedlemmene. Donoghue er nå på andre plass på bookingmakernes lister. Her er et utdrag fra boken.

Vinneren av Booker-prisen blir offentliggjort 13 oktober. Han eller hun vil få nærmere 500 000 norske kroner og kan forvente seg en stor økning i solgte bøker.

Dette er de 13 nominasjonene:

Peter Carey Parrot and Olivier in America (Faber and Faber)

Emma Donoghue Room (Pan MacMillan - Picador)

Helen Dunmore The Betrayal (Penguin - Fig Tree)

Damon Galgut In a Strange Room (Grove Atlantic - Atlantic Books)

Howard Jacobson The Finkler Question (Bloomsbury)

Andrea Levy The Long Song (Headline Publishing Group - Headline Review)

Tom McCarthy C (Random House - Jonathan Cape)

David Mitchell The Thousand Autumns of Jacob de Zoet (Hodder & Stoughton - Sceptre)

Lisa Moore February (Random House - Chatto & Windus)

Paul Murray Skippy Dies (Penguin - Hamish Hamilton)

Rose Tremain Trespass (Random House - Chatto & Windus)

Christos Tsiolkas The Slap (Grove Atlantic - Tuskar Rock)

Alan Warner The Stars in the Bright Sky (Random House - Jonathan Cape)

Personvernpolicy