Knytter ensomhet til brystkreft

Om ensomme mennesker har større forekomst av brystkreft er usikkert, men forskere har funnet en sammenheng mellom sosial isolasjon og utvikling av svulster hos rotter. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Om ensomme mennesker har større forekomst av brystkreft er usikkert, men forskere har funnet en sammenheng mellom sosial isolasjon og utvikling av svulster hos rotter. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Dyreforsøk viser høyere forekomst av brystkreft hos ensomme rotter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske forskere har utført et eksperiment på rotter for å finne ut om ensomhet kan påvirke utvikling av brystkreft.

Svulster i bryst oppstår spontant hos rotter, på samme måte som de gjør hos mennesker.

Problematisk ensomhet

Rottene ble delt i to like store grupper. Rottene i den ene gruppen måte leve hver for seg i isolasjon, mens den andre halvdelen fikk leve i grupper på fem.

Det viste seg at de ensomme rottene utviklet betydelig flere svulster i brystkjertlene, både godartede og ondartede.

De hadde også problemer med reguleringer av hormonet kortisol når de ble utsatt for dagligdags stress. Kortisol er kjent som stresshormonet, og er viktig for regulering av stoffskiftet, immunsystemet, hjertet og vekst.

– Spennende, men begrenset

– Dette er en spennende studie, men den har sine begrensninger, sier overlege Anna Barbro Sætersdal ved Oslo universitetssykehus, Radiumhospitalet, til Tidsskrift for Den norske legeforening.

Hun understreker at disse rottene ble utsatt for ekstremt stress over en lang periode av livet, og at det ikke er overraskende at det påvirket rottene biologisk.

Ingen enkle sammenhenger

I studier på hvordan stressende opplevelser påvirker sykdom hos mennesker, har man ifølge Sætesdal ikke klart å finne noen enkle sammenhenger. For eksempel er det en lavere forekomst av brystkreft hos kvinner som var ungdommer under andre verdenskrig, til tross for påkjenningen de da må ha opplevd.

Sætesdal sier at rotteforsøket antyder at isolasjon og andre stressfaktorer spiller en rolle i utviklingen av svulster, men at samspillet mellom biologi, stress og andre miljøfaktorer er svært komplekst.

Personvernpolicy