Britisk film i sjokk

Regissør Mike Leigh har fått støtte til to av sine filmer fra UK Film Council og er svært bekymret for hva som kommer til å skje når filmrådet legges ned.(AP Photo/Joel Ryan)
Regissør Mike Leigh har fått støtte til to av sine filmer fra UK Film Council og er svært bekymret for hva som kommer til å skje når filmrådet legges ned.(AP Photo/Joel Ryan)

Kulturdepartementet i Storbritannia legger ned UK Film Council.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er virkelig veldig sjokkerende, sier den britiske filmskaperen Mike Leigh til BBC.

I går kom den overraskende beskjeden om at det britiske kulturdepartementet vil legge ned UK Film Council.

- Ut av det blå

Ved hjelp av penger fra det nasjonale lotteriet har UK Film Council hjulpet til med å finansiere filmer som «Gosford Park», «Bend it like Beckham», «The Constant Gardener», «In The Loop» og «The Last King of Scotland».

Selv har filmveteranen Mike Leigh fått hjelp av UK Film Council til å lage filmer som «Vera Drake» og «Happy-Go-Lucky».

- Dette kommer helt ut av det blå. Det er oppsiktsvekkende og svært bekymringsfullt, sier han.

-Mindre byråkrati

Kulturminister Jeremy Hunt begrunner avgjørelsen med at man ønsker et «mer direkte og mindre byråkratisk forhold til British Film Institute.»

Regjeringen har ennå ikke lansert en alternativ løsning til finansieringen av britisk film, men sier at de ønsker å fortsette bevilgningene av lotteri-inntekter til filmindustrien.

- Dårlig gjennomtenkt

Tidligere kulturminister Ben Bradshaw er svært kritisk.

- Dette virker forhastet, dårlig gjennomtenkt og usammenhengende, sier han.

UK Film Council har siden de ble grunnlagt i 2000 bevilget årlig en pott på nærmere 250 millioner norske kroner til britisk film. Pengene har blant annet gått til produksjon av filmer, utdanning og opplæring innen film og til å markedsføre Storbritannia som filmland. UK Film Council har også vært ansvarlige for håndteringen av overgangen fra analoge til digitale kinoer i Storbritannia.

Daværende kulturminister Chris Smith hadde en visjon om at filmrådet skulle være drevet av mennesker som «levde og pustet for film», og at disse skulle være med på å skape en virbrerende og suksessfull britisk filmindustri.

Nedleggelsen vil i følge planene ikke bli endelig før i april 2012.

Personvernpolicy