Bin Laden beordret angrep mot Meymaneh

Dette bildet av Osama bin Laden er fra 1998. Lekkede dokumenter gir innblikk i hvordan Nato vurderer Bin Ladens rolle i angrep i Afghanistan. Foto: Scanpix
Dette bildet av Osama bin Laden er fra 1998. Lekkede dokumenter gir innblikk i hvordan Nato vurderer Bin Ladens rolle i angrep i Afghanistan. Foto: Scanpix

Osama bin Laden skal ifølge en lekket etterretningsrapport ha beordret et selvmordsangrep mot Meymaneh i Nord-Afghanistan, der norske soldater har ansvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Fire talibankrigere var i 2006 på vei for å utføre selvmordsangrep mot Meymaneh. Ordren skal ha blitt gitt på et månedlig møte som blir holdt i landsbyer på grensa mellom Afghanistan og Pakistan.

«Toppledelsen» i Al Qaida, med Osama bin Laden og taliban-leder mulla Omar i spissen skal ha deltatt på de månedlige møtene.

Informasjonen kommer fra en trusselvurdering som er ett av de mer enn 90.000 dokumentene som ble lekket av Wikileaks på mandag. Mye av materialet er rådata, og lar seg ikke bekrefte.

Les også : Frykter Nato-metoder blir avslørt

Trusselvurderingen gir et detaljert begrep om selve trusselen, men også etterretningsinformasjon om Talibans organisasjon. Den er også blant dokumentene som viser at Osama bin Laden selv var aktiv med på å beordre angrep i Afghanistan.

Taliban-leder mulla Omar skal selv ha finansiert flere angrep, og tatt direkte kontakt med regionale krigere for å få oppdrag utført. Ifølge dokumentet var det et slikt angrep som var planlagt mot Meymaneh.

- To personer har fått mål i Meymaneh

I august 2006 fikk den norskledede PRT-leiren i Meymaneh i Nord-Afghanistan kjennskap til at en bil med fire talibankrigere var på vei fra Mazar-e-sharif til Meymaneh, heter det i dokumentet.

De skal ha vært på vei til Taliban-lederen Abdul Ghani, og var knyttet til et planlagt angrep fra seks selvmordsbombere.

«To personer har fått mål i Kunduz, to i Mazar-e-Sharif og de siste to skal komme i Faryab», heter det i dokumentet.

Faryab-regionen er ansvarsområdet til den norske stabiliseringsstyrken (PRT) i Nord-Afghanistan. Angrepet som var planlagt skulle finne sted i regionhovedstaden Meymaneh, der de norske soldatene har sitt hovedkvarter.

Det er ikke klart om angrepet skulle ramme norske ISAF-soldater eller sivile utenlandske mål.

- Det eksakte tidspunktet for angrepet er ikke kjent, men målet vil være utlendinger, inkludert ISAF og FN i Meymaneh, heter det i vurderingen.

- «Billig» angrep

Selvmordsbomberne som ble plukket ut til angrepet skal ha blitt trent av Ahmad Murghabi i Pakistan. I rapporten hevdes det også at de seks utlendingene fikk 50.000 dollar for å utføre angrepet, som skulle gå til familien etter angrepet var utført.

Det er regnet som en relativt liten sum, og i vurderingen blir det spekulert i om målet kan ha vært definert som «lett tilgjengelig» eller på «lavere nivå».

Angrep mot Nato-styrker er bedre betalt enn angrep mot for eksempel hjelpeorganisasjoner, heter det i vurderingen.

Det var ingen afghanere blant angriperne, noe Nato skriver skyldtes at afghanere i 2006 ikke påtok seg selvmordsangrep. Blant utlendingene som skulle utføre angrepet var en kinesisk statsborger.

Mulla Omar sendte penger

Det lekkede dokumentet gir også et interessant innblikk i hvordan Nato vurderer fienden, Taliban. I 2006 var det store opptøyer i regionen etter publiseringen av Muhammed-karikaturene.

I trusselvurderingen heter det at Taliban-leder mulla Omar var misfornøyd med den regionale lederen mulla Ashem, som blir betegnet som «skyggeguvernøren i Faryab».

Omar skal ha stilt spørsmål ved hvorfor ikke Ashem hadde brukt muligheten til å dele ut våpen for å eskalere situasjonen ved demonstrasjonene i Meymaneh i 2006.

«Mulla Omar har sendt penger til mulla Asem og vil at opprørsaktiviter skal bli utført som resultat av bidraget,» heter det i rapporten.

Rapporten inneholder etterretningsinformasjon fra PRT MEY, som er Natos betegnelse på den norskledede styrken i Meymaneh.

Frykter Talibans kildejakt

Pressesjef ved Fellesoperativt hovedkvarter, John Espen Lien, sier det er uheldig at denne type vurderinger kommer ut.

- På generell basis vil det være uheldig at dokumenter som inneholder denne typen vurderinger kommer ut. Når snakk om etterretningsrapporter som vurderer farer er det mer alvorlig fordi det sier noe om hvordan vi tenker, sier Lien til ABC Nyheter.

Forsvaret frykter at informasjonen kan føre til økt risiko for norske styrker, men frykter også for sikkerheten til informanter i Afghanistan.

- Vi frykter at man kan bruke dette til å identifisere miljøer der opplysninger kan komme fra. Vi vet jo at dette er et stammesamfunn, og at opprørere kan lese ut av rapporten at informasjonen for eksempel fra en av to landsbyer. Det er en del sånne vurderinger som ligger bak når vi sier at dette er alvorlig, sier Lien.

Personvernpolicy