Terror i Kambodsja:Røde Khmers torturist dømt – Kissinger fikk Fredsprisen

Et hjerteskjærende bilde fra USAs teppebombing i Indokina - barn i vietnamesiske Trang Bang som rammes av napalmbomber. (Foto: Scanpix/AP Photo/Nick Ut.)
Et hjerteskjærende bilde fra USAs teppebombing i Indokina - barn i vietnamesiske Trang Bang som rammes av napalmbomber. (Foto: Scanpix/AP Photo/Nick Ut.)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Røde Khmers fengselssjef ble dømt for å ha tatt livet av 15.000 kambodsjanere. Nå krever Pål Steigan oppgjør med USAs teppebombing som drepte 600.000 kambodsjanere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Vietnam-krigen

Vietnamkrigen (fra siste halvdel av 1950-tallet 1975), også kalt andre indokinesiske krig , startet da Nord-Vietnam infiltrerte og etter hvert invaderte Sør-Vietnam for å samle det under kommunistisk styre.

USA fryktet gjennom dominoteorien at dette ville kunne føre til en spredning av kommunismen over hele Sørøstasia , særlig på bakgrunn av den politiske uro i blant annet Indonesia på denne tiden, hvor kommunistene hadde stor framgang.

USA involverte seg derfor etterhvert sterkt på sørvietnamesisk side. Krigen spredte seg i en periode til både Nord-Vietnam i form av en utstrakt amerikansk bombing, og til grenseområdene inne i Laos og Kambodsja, hvor sørvietnamesiske enheter, med amerikansk luftstøtte, angrep de nordvietnamesiske forsyningslinjene.

Krigen førte til anslagsvis 5 millioner døde og skadede, hvorav 3 millioner sivile.

Kilde: Wikipedia.

(ABC Nyheter): – Dommen mot denne torturisten i Kambodsja kommer naturligvis altfor sent og er altfor mild.

Det sier Pål Steigan til ABC Nyheter etter at Røde Khmers daværende fengselssjef i går ble dømt for å ha tatt livet av 15.000 kambodsjanere.

Les i ABC Nyheter: Fikk 35 år for drap på 15.000 kambodsjanere.

På 70-tallet ledet Steigan partiet AKP m-l, som støttet Pol Pots Røde Khmer-regime, noe han til dags dato blir kritisert for i norske medier.

Vekslende norske regjeringer har gitt mye mer støtte til Pol Pot enn AKP noensinne ga.

Nå krever Steigan et tilsvarende oppgjør med USAs massemyrderier i Kambodsja, Vietnam og Laos i det som går under betegnelsen Vietnamkrigen.

Det samme gjør daværende formann i Vennskapssambandet Norge-Kambodsja, forfatteren Tor Halstvedt.

– Drepte millioner. Fikk Fredsprisen.

– Fengselssjefen drepte 15.000. Men USAs utenriksminister den gang, Henry Kissinger, beordret bombing som drepte 600.000 kambodsjanere, og burde få tilsvarende straff. I stedet fikk han Nobels fredspris og hylles av norske politikere, sier Steigan og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Massemordere er greie hvis de er våre massemordere.

– Spør Ap, spør Høyre, om de noen gang har tatt avstand fra Kissingers terrorbombing over Kambodsja, utfordrer Steigan.

Se på You Tube: Journalist John Pilger om USAs bombing.

Les Aase Lionæs' hyllest ved utdeling av fredspris til Kissinger i 1973.

- Bomb alt som beveger seg!

Steigan viser til lekkasjer av telefonsamtaler mellom president Richard Nixon, som gir ordre til utenriksminister Henry Kissinger, som igjen gir Flyvåpenet instruks om masseutryddelse av kambodsjanere:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«A massive bombing campaign in Cambodia. Anything that flies on anything that moves.»

- Utrydd kambodsjanere! Det var Kissingers ordre, framholder Pål Steigan. Foto: Ståle Andersen / SCANPIX- Utrydd kambodsjanere! Det var Kissingers ordre, framholder Pål Steigan. Foto: Ståle Andersen / SCANPIX

– En massiv bombe-kampanje i Kambodsja. Alt som kan fly, skal bombe alt som beveger seg, var Kissingers ordre ifølge utskriftene fra telefonsamtalene, gjengitt for eksempel i Wikipedia eller nyhetsbrevet CounterPunch.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– USAs holocaust

– Men noe sånt oppgjør mot USAs utrydding av folk i Kambodsja har aldri kommet. Amerikanske kilder har vist at USA slapp flere bomber over vesle Kambodsja enn over hele Vest-Europa under annen verdenskrig. Dette ble vedtatt av Nixon og gjennomført av Kissinger, fortsetter Steigan.

– Man har spurt om hvem som ga ordre til holocaust. Svaret var Hitler på Wannsee-konferansen. Amerikanernes parallell er telefonsamtalene: Alt som kan fly, skal bombe alt som kan bevege seg. Folk ble utryddet, sier Steigan.

Tok oppgjør

– Hva tenker du nå som Pol Pots medarbeider fikk sin dom i går, Tor Halstvedt?

- En høyst fortjent dom. Han skulle hatt mer. Jeg fant ut for over 30 år siden at jeg tok feil. Jeg hadde hatt store betenkeligheter i et par år da jeg gikk av som formann i Vennskapssambandeti 1979. For fakta begynte å sive ut om hva som egentlig skjedde, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– To tanker i hodet

– Hvordan har du oppsummert din og ml-bevegelsens støtte til Røde Khmer?

– Det er en pinlig del av min egen historie. Men jeg tok oppgjør med det i en dobbeltkronikk i Dagbladet i 1980, svarer Halstvedt og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når det er sagt, er det grunn til en tilsvarende kritikk av USAs teppebombing og krigføring som krevde millioner av liv, og et tilsvarende oppgjør fra dem i Norge som støttet USAs krigføring. Også det var hårreisende.

- Dessuten var USAs teppebombing av Kambodsja en av grunnene til at Pol Pot fikk makta. Det går an å ha to tanker samtidig, slår Halstvedt fast.

Steigan slår tilbake

– Pål Steigan, du blir ved navns nevnelse trukket fram i norske medier så sent som i går, som AKP-lederen som støttet et grusomt regime og ikke har tatt oppgjør med det i ettertid. Hva sier du til det?

– Det tar jeg som et uttrykk for at man lyver for å skade en av de fremste kritikerne av kapitalismen og imperialismen, svarer Steigan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er over et kvart århundre siden jeg første gang skrev kritisk om at det pågikk skrekkelig terror der. Siden har jeg skrevet kritisk gang på gang, sier Steigan, som også har lagt ut noen av sine artikler om Kambodsja på nett:

Hva mener jeg nå?

Terroren i Kambodsja.

Røde Khmers ansvar for folkemord.

– Regjeringen støttet mer enn AKP

– Det som aldri kommer opp, er at Norge og NATO jo støttet Pol Pot lenge etter at dette ble kjent. Vekslende norske regjeringer har gitt mye mer støtte til Pol Pot enn AKP noensinne ga. Samtlige norske partier med unntak av NKP og delvis SV støttet Røde Khmer-regimet, fortsetter Pål Steigan.

– Penger og våpen til Røde Khmer var en del av amerikanernes spill om makt overfor Sovjet og Kina. Og i FN stemte Norge for Pol Pots regjering som den lovlige i ti år etter at de var kastet, sier han.

– Litt av et paradoks?

– Nei, dette er ikke paradoksalt i det hele tatt. Det var i tråd med USAs interesser. Og Norge har alltid fulgt USAs interesser.