NATO: Ingen bevis for drepte sivile etter rakettangrep

Afghanistans president Hamid Karzai (Foto: Reuters / Scanpix)
Afghanistans president Hamid Karzai (Foto: Reuters / Scanpix)

NATO avviser opplysningene fra Afghanistans president Hamid Karzai om at 52 sivile ble drept i et NATO-angrep fredag. – Spekulasjonene er grunnløse, sier en ISAF-talsmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Videre spekulasjonene på det nåværende tidspunkt om de påståtte tapene av sivile liv i landsbyen Regey er totalt grunnløse, sier kommunikasjonsdirektør for ISAF-styrken, kontreadmiral Greg Smith, i en uttalelse mandag.

– Vi foretar en grundig etterforskning sammen med våre afghanske kollegaer og kommer til å gi opplysninger om alt vi finner, så snart vi finner noe.

–52 sivile drept

Afghanistans president Hamid Karzai sa tidligere mandag at 52 sivile ble drept da de ble truffet av en NATO-rakett i Sør-Afghanistan før helgen.

Ifølge uttalelsen fra Karzais kontor viser etterforskningen til det afghanske etterretningsbyrået NDS at et hus i Sangin-området ble truffet av en rakett avfyrt av soldater fra de internasjonale styrkene.

–52 sivile personer, deriblant mange kvinner og barn, ble drept i rakettangrepet, sier presidenten.

Karzai har uttrykt medfølelse med de pårørende og oppfordrer NATO-soldatene til å gjøre sitt ytterste for å unngå sivile tap.

– Under etterforskning

En talsmann for den NATO-ledede ISAF-styrken i landet bekrefter at det fredag ble gjennomført et angrep mot opprørere i Sangin, og at alliansen er i ferd med å etterforske meldingene om drepte sivile.

– Vi har et granskingsteam på plass der nå, sa major Michael Johnson mandag.

ISAF-talsmann Wayne Shanks sa tidligere at landsbyen Regey, der de sivile skal ha blitt drept, ligger «flere kilometer unna der kampene mot fiendtlige opprørere foregikk.»

– Vi har ikke funnet beviser for sivile tap, sa Shanks.

– Søkte tilflukt

Afghanske myndigheter satte i gang en gransking av hendelsen da rapportene om flere titalls døde sivile kom inn etter angrepet.

De ble drept da de forsøkte å søke tilflukt i et hus mens det pågikk kamper mellom soldater fra ISAF og opprørere fra Taliban, sier den afghanske regjeringstalsmannen Siyamak Herawi.

Ifølge Herawi ble også flere sivile såret i angrepet. Landsbyboerne i Regey forteller til BBC at de har gravlagt 39 mennesker.

I fjor ble minst 30 sivile afghanere drept i et luftangrep som tyske NATO-soldater sto bak i den nordlige provinsen Kunduz.

Nyheten om angrepet fredag ble kjent samtidig som 92.000 militærdokumenter fra krigen i Afghanistan er offentliggjort på varslernettstedet WikiLeaks.

Ifølge avisa The Guardian viser dokumentene at flere hundre sivile afghanere er drept i angrep som aldri er blitt omtalt i mediene. (©NTB)

Personvernpolicy