Frykter Nato-metoder blir avslørt

Norske soldater på oppdrag i Nord-Afghanistan. Foto: Scanpix
Norske soldater på oppdrag i Nord-Afghanistan. Foto: Scanpix

Forsvaret frykter lekkede dokumenter kan avsløre Natos handlingsmønstre i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Mandag ble resultatet av over 90.000 lekkede dokumenter publisert i europeiske og amerikanske storaviser. Det er omtalt som den største lekkasjen av graderte amerikanske militærdokumenter i nyere historie.

Dokumentene inneholder blant annet tusenvis av såkalte krigsdagbøker, som også skildrer drap på sivile. Det kommer også fram at amerikansk etterretning har vært bekymret for et samarbeid mellom Taliban og elementer i den pakistanske sikkerhetstjenesten.

Les også : - Pakistan støtter Taliban

Les britiske Guardians sammenstilling av dokumentene her.

Kommunikasjonsjef John Espen Lien.Kommunikasjonsjef John Espen Lien.

Kan avsløre reaksjonsmønstre

Lekkasjene har også vakt interesse i det norske forsvaret, som nå sjekker hvor skadelig informasjon kan være. Frykten er at den store mengden dokumenter skal kunne sammenstilles til å danne et bilde av Natos reaksjonsmønstre.

- Det som er betenkelig her, er at vi snakker om 90.000 dokumenter, noe som er et stort tilfang. Mengden kan i seg selv være et faremoment dersom informasjonen kan brukes til å kartlegge våre handlingsmønstre, sier oberstløytnant John Espen Lien, kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter til ABC Nyheter.

- Dersom det er opplysninger her som avdekker hvordan vi normalt vil reagere vil det være uheldig for sikkerheten til våre folk, sier han.

Krigsdagbøker

Mye av informasjonen som blir gjort kjent gjennom lekkasjene er kjent fra før. Det gjelder blant annet beretninger fra hendelser, som ofte blir nedgradert et par timer etter hendelsen.

Blant de lekkede dokumentene er en rapport fra den tidligere omtalte hendelsen i februar, der norske soldater skjøt og drepte en motorsyklist som nærmet seg de norske styrkene i stor fart. Han viste seg seinere å være sivil.

Lien er mest bekymret over omfanget av lekkasjen, og mulig avsløring av Natos metoder.

- Vi skal ikke være så naive at man tror at opprørstyrkene ikke har evne til å analysere og sette sammen informasjon, sier Lien.

Personvernpolicy