Røde Khmers fengselssjef funnet skyldig

Her får Kaing Guek Eav, bedre kjent som Duch, lest opp dommen i Kambodsja. (Foto: EPA/ECCC HANDOUT/SCANPIX)
Her får Kaing Guek Eav, bedre kjent som Duch, lest opp dommen i Kambodsja. (Foto: EPA/ECCC HANDOUT/SCANPIX)

Røde Khmers fengselssjef Duch er dømt til 35 års fengsel for forbrytelser mot menneskeheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaing Guek Eav, bedre kjent som Duch, ble også funnet skyldig i drap og tortur som sjef for det notoriske Tuol Sleng-fengselet i Phnom Penh da Røde Khmer styrte Kambodsja på 1970-tallet.

Hundrevis av kambodsjanere hadde møtt opp mandag morgen for å høre dommen mot Duch. Han er den første av Røde Khmer-kadrene som er stilt for retten i en internasjonal domstol for drapene på to millioner mennesker under Røde Khmers skrekkregime.

Aktor hadde lagt ned påstand om 40 års fengsel for den 67 år gamle tidligere mattelæreren. Dommen ga ham 35 år, men sa at han bare må sone 30 år fordi han ble holdt ulovlig fengslet i fem år av de militære.

Ba om løslatelse

Duch brukte rettssaken til å be om tilgivelse for drapene på 15.000 mennesker i Tuol Sleng, men sjokkerte domstolen da han også ba om å bli frikjent med den begrunnelse at han ikke hadde vært en av Røde Khmers ledere.

– Rollen han spilte som uomtvistelig leder i Tuol Sleng bekreftes av den tiltaltes egen forklaring, vitnene og de sivile partene, sa dommeren Nil Nonn da han leste opp dommen.

– Hvert eneste individ som var fengslet i Tuol Sleng, sto foran sikker henrettelse i henhold til det kambodsjanske kommunistpartiets mål om å knuse alle fiender, sa han videre.

Tusener henrettet

Tuol Sleng, også kalt S-21, var senter for Røde Khmers sikkerhetsapparat. Praktisk talt ingen overlevde oppholdet i fengselet, og tusener av fanger ble transportert bort for å henrettes i Choeung Ek, en frukthage noen kilometer utenfor byen som fikk tilnavnet drapsmarkene.

Duch ble først pågrepet i 1999, da han ble oppdaget mens han jobbet som kristen hjelpearbeider i jungelen. Han ble formelt arrestert og tiltalt av den internasjonale domstolen, som FN og Kambodsja står sammen om, i 2007.

Blant de mange som møtte fram for å høre dommen, var overlevende fra terrorregimet og buddhistiske munker.

Duch selv, kledd i en blå skjorte, satt bak et stort skuddsikkert vindusglass i rettssalen, satt opp for å hindre hevnangrep.

Siste mulighet

Domstolen innebærer en siste mulighet for rettferdighet for de mange ofrene for Røde Khmer, som styrte Kambodsja i fire år fra 1975 til landet ble befridd av Vietnam i 1979.

Fire andre Røde Khmer-ledere blir stilt for retten for folkemord neste år, og domstolen vurderer om også fem andre medlemmer av bevegelsen skal tiltales.

Under ledelse av Pol Pot var Røde Khmer ansvarlig for et av de grusomste regimene i det 20. århundret. Pol Pot selv døde i 1998 da Røde Khmer omsider stanset sin væpnede kamp mot det vietnamesisk-støttede nye regimet. (©NTB)

Personvernpolicy