- Aldri mer Love Parade

Arrangøren av Love Parade-arrangementet i Duisburg sier at det aldri mer blir noe slikt arrangement fra hans side.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Love Parade
* Teknomusikkfestival som ble arrangert første gang i Berlin i 1989.

* En av de største i sitt slag i Europa. Trekker flere hundre tusen deltakere.

* Flyttet fra Berlin i 2007 etter uenighet mellom arrangørene og de lokale myndighetene.

* Ble avlyst i fjor.

* Har inspirert til lignende festivaler i en rekke byer rundt om i verden. I Oslo har arrangementene gått under navnet Sommer Parade.

(Kilde: nyhetsbyrået DPA, NTB)

– Ord strekker ikke til for å forklare hvor rystet jeg er, sa Rainer Schaller på en pressekonferanse søndag.

– For meg er det helt avgjørende nå bare å få oppklart hendelsene, tilføyde han.

Han sa også at hele festivalen vil legges ned, etter 21 år.

– Love Parade har alltid vært en fredelig og lykkelig fest som nå vil bli overskygget av gårsdagens tragiske hendelse. Av respekt for ofrenes familier vil vi ikke gjenta dette arrangementet. Det betyr altså slutten for Love Parade, sier Schaller.

Ordfører i Duisburg Adolf Sauerland sier han har fått flere eposter det siste døgnet fra folk som vil vise sin medfølelse med de etterlatte etter ulykken.

– Ulykken er så grusom at man nesten ikke kan forestille seg det. Disse unge menneskenes familier kan være sikre på at alle i Duisburg føler med dem, sier Sauerland.

Sterk kritikk

Lederen for redningsinnsatsen i Duisburg lørdag kveld og natt til søndag opplyste at han har overlevert alle rapporter til statsadvokaten som skal innlede etterforskningen.

Etterforskningen er i gang, ifølge Duisburgs politisjef Detlef von Schmeling.

Det tyske politiets fagforening retter sterk kritikk mot sikkerheten på Love Parade-arrangementet i Duisburg som endte i tragedie lørdag.

Innbyggere i Duisburg har lagt ned blomster ved tunnelen der mange ble tråkket til døde i panikken som oppsto i den eneste utgangen, en tunnel. Nå retter tysk politi sterk kritikk mot at arrangementet var innestengt og at det bare fantes en vei ut.Innbyggere i Duisburg har lagt ned blomster ved tunnelen der mange ble tråkket til døde i panikken som oppsto i den eneste utgangen, en tunnel. Nå retter tysk politi sterk kritikk mot at arrangementet var innestengt og at det bare fantes en vei ut.

– Det er meget farlig å sperre et massearrangement av denne typen nesten fullstendig inne, sier nestleder i fagforeningen GdP i Berlin, Michael Reinke, til nyhetsbyrået DPA.

Tysk politi løfter opp en ung kvinne fra trengselen utenfor tunnelen som var eneste utgang fra Love Parade-arrangementet i Duisburg. Foto: REUTERS/SCANPIXTysk politi løfter opp en ung kvinne fra trengselen utenfor tunnelen som var eneste utgang fra Love Parade-arrangementet i Duisburg. Foto: REUTERS/SCANPIX

Panikk

Ved det tilsvarende arrangementet i Berlin har det siden 2006 vært store, åpne utgangsområder i den sentrale parken Berlin Tiergarten.

En tunnel som eneste utgang og fluktvei førte i Duisburg til katastrofe.

– Der føler man seg innestengt i utgangspunktet. Ved panikk oppfører massen seg som en reinsdyrflokk, sier Reinke.

Minst 19 festivaldeltakere mistet livet da det oppsto panikk og trengsel ved en av inngangsportene.

Fire av dem er utenlandske statsborgere.

De fire er en australsk kvinne, en italiensk kvinne, en nederlandsk mann og en kinesisk mann, opplyste politisjef Detlef von Schmeling på en pressekonferanse.

Tre av de døde er fortsatt ikke identifisert, ifølge von Schmeling.

I tillegg er over 340 skadd, mange av dem alvorlig, opplyser politiet.

Nærmere 1,4 millioner mennesker skal ha deltatt på teknofestivalen i den tyske byen, men ved 17-tiden ble feststemningen snudd til panikk ved en av portene til festivalområdet.


Vis større kart(©NTB)

Personvernpolicy