Pol Pots tortursjef får sin dom

Mandag faller dommen mot Kaing Guek Eav, som ledet Toul Sleng-fengselet i Phnom Penh. Fengselet er i dag omgjort til museum. Foto: REUTERS/SCANPIX
Mandag faller dommen mot Kaing Guek Eav, som ledet Toul Sleng-fengselet i Phnom Penh. Fengselet er i dag omgjort til museum. Foto: REUTERS/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drøyt 30 år etter at skrikene stilnet i Toul Sleng-fengselet, får mannen som ledet Røde Khmers verste torturkammer, endelig sin dom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

67 år gamle Kaing Guek Eav, bedre kjent som kamerat Duch, er den første av Røde Khmer-lederne som blir dømt av det FN-støttede krigsforbrytertribunalet i Kambodsja.

Tiltalen mot ham lyder på krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten, tortur og drap, og dommen blir kjent mandag morgen.

Duch var sjef for det beryktede Toul Sleng-fengselet i Phnom Penh, en tidligere skole der antatte motstandere av Pol Pots røde terrorvelde ble torturert på det groveste.

Av de rundt 20.000 som ble sendt til fengselet i årene 1975 til 1979, slapp bare tolv ut i live. De øvrige ble henrettet og kastet i massegraver i Choeung Ek noen kilometer utenfor byen, på et område kjent som dødsmarkene.

Milepæl

– Det er klart at dette er en milepæl, sier nordmannen Lars Olsen. Han er informasjonsmedarbeider ved Røde Khmer-tribunalet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmannen Knut Røsandhaug er FNs øverste administrator ved tribunalet, som har vært i sving siden 2006.

79 år gamle Chum Mey var en av de få som overlevde oppholdet i Toul Sleng-fengselet i Phnom Penh. I dag er han omviser i det som var Røde Khmers mest fryktede tortursenter. Foto: REUTERS/SCANPIX79 år gamle Chum Mey var en av de få som overlevde oppholdet i Toul Sleng-fengselet i Phnom Penh. I dag er han omviser i det som var Røde Khmers mest fryktede tortursenter. Foto: REUTERS/SCANPIX

Foruten Kaing Guek Eav sitter fire andre ledere på tiltalebenken.

Blant dem er Noun Chea, kjent som bror nummer to og leder for sikkerhetsapparatet som trolig henrettet halvparten av de 2 millioner menneskene som måtte bøte med livet under folkemordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere statsoverhode Khieu Samphan og sosialminister Ieng Thirith sitter også på tiltalebenken, sammen med utenriksminister Ieng Sary og hans kone.

Regimets ubestridte leder Saloth Sar, bedre kjent som Pol Pot, døde i 1998 og slapp dermed å svare for ugjerningene som ble begått under hans styre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skeptiske ledere

Diskusjonene om å etablere et Røde Khmer-tribunal begynte alt for 13 år siden.

– I 2003 ble det enighet om å opprette en domstol, som åpnet i 2006. Etterforskningen av Duch startet i juli 2007, forteller Olsen.

Sentrale ledere i dagens Kambodsja har vært skeptiske, vel vitende om at et rettsoppgjør kunne kaste et uheldig lys over deres egen fortid i Røde Khmer.

Landets mangeårige statsminister Hun Sen, innenriksminister Sar Kheng og viseforsvarsminister Tea Banh deltok alle aktivt i første fase av folkemordet. De har vært svært opptatt av at kun topplederne skulle stilles for retten.

– Det har vært uttrykt bekymring for hvor mange som skulle stilles til ansvar, er alt Olsen ønsker å si om dette.

Stor interesse

Selv om flertallet av Kambodsjas befolkning er født etter 1979, følges rettsoppgjøret mot de tidligere Røde Khmer-lederne med stor interesse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært tabu å snakke om det, og historien om Røde Khmers styre ble først gjeninnført i pensum på landets skoler i fjor, forteller Olsen.

28.000 mennesker har vært innom tilhørerbenken i rettssalen. Når dommen mot Duch leses opp mandag, blir begivenheten overført direkte av alle landets fjernsynsstasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meningsmålinger har vist at opp mot 70 prosent av kambodsjanerne støtter rettsoppgjøret, noe Olsen finner bemerkelsesverdig høyt sammenlignet med tilsvarende rettsoppgjør for det tidligere Jugoslavia og Rwanda.

Pint til døde

Utfallet av saken mot Pol Pots tidligere tortursjef er det få som tviler på.

– Han har i avhør innrømmet at minimum 12.000 mennesker ble arrestert, torturert og henrettet under hans kommando, forteller Olsen.

Duch har erkjent at tallet på fanger som ble pint til døde i Toul Sleng-fengselet, trolig var langt større, men det er få overlevende som kan fortelle om grusomhetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det antas at bare tolv overlevde, og kun fire av disse lever og har avgitt vitnemål i saken, sier Olsen.

En av dem er 40 år gamle Norng Chan Pal, som ble vitne til at vaktene torturerte og fotograferte moren før hun forsvant.

79 år gamle Chum Mey overlevde også torturen, og er i dag omviser i Toul Sleng-fengselet. Begge vil være på plass når kamerat Duch får sin dom.

(©NTB)