Rafterne bommet på kartet

Foto: Døla-Bilde/Hans Bårdløkken / SCANPIX
Foto: Døla-Bilde/Hans Bårdløkken / SCANPIX

Den ukrainske vennegjengen som var involvert i raftingulykken i Sjoa lørdag bommet på kartet og gikk ut lenger ned i elva enn planlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi kjørte feil. Vi hadde flyfoto og kart, men tok feil av hvor vi var. Vi trodde vi var i et elvedrag lenger opp enn det vi var, sa en av de overlevende rafterne, Sergej Refnik til Dagbladet noen timer etter den fatale turen.

Fire av Refniks venner, én kvinne og tre menn, mistet livet i det som skulle vært en hyggelig raftingtur i Sjoa. Totalt var 13 ukrainere med i gjengen, alle erfarne raftere. Sammen hadde de reist på raftingturer i 25 år, men turen til Sjoa var den første utenfor det tidligere Sovjetunionen.

Kjørte uten sikring

Tolv av de 13 rafterne satt i tomannskatarafter, som er oppblåsbare kajakklignende fartøy som er bundet sammen av en ramme.

Den siste befant seg på land. Refnik forteller at de kjørte uten sikring, noe som skulle vise seg å bli skjebnesvangert.

– Vi har raftet i stryk med fall fra 15 meter og 37 meter. Dette var mindre enn ti meter. Vi vurderte det ikke som nødvendig, sier han, og legger til:

– Hadde vi hatt sikring, hadde vi alle overlevd.

Ukraineren forteller at vennegjengen lette etter informasjon om vannveien i Sjoa på internett før de dro. Han etterlyser bedre opplysning om hvor det er farlig å rafte.

– Det burde stått et skilt på engelsk: «No rafting!».

– Ikke for dårlig informasjon

Operasjonsleder Arne Strøm i Gudbrandsdal politidistrikt avviser overfor NTB at det er for dårlig informasjon i området.

– Nei, det er det ikke. Man må bruke vettet sitt. Vi legger heller ikke ut på fjelltur der det er stupbratt og vi ikke har kontroll, sier Strøm.

Strøm beskriver ulykken som tragisk, og han kan ikke huske en mer alvorlig raftingulykke i Sjoa noensinne.

Tre av de seks båtene kantret. Politiet vet foreløpig ikke årsaken til at båtene kantret, men mandag starter etterforskningen rundt lørdagens ulykke.

– Foreløpig har vi kun konsentrert oss om redningsarbeidet, og det pågår ingen etterforskning søndag. Mandag begynner vi å se på hva som kan ha vært årsakene til ulykken, sier Arne Strøm.

Elva for tøff

Han tror imidlertid at det rett og slett var naturens krefter som slo mennesket i Sjoa lørdag.

– De har nok kantret på et sted de ikke burde vært. De hadde bra utstyr, men elva ble nok for tøff. Du har ikke sjans når du kommer inn i virvelstrømmer og blir trykt ned i elva, sier Strøm.

Ulykken skjedde over Ridderspranget, i et vanskelig tilgjengelig område av elva hvor de kommersielle raftingoperatørene ikke tilbyr turer.

(©NTB)

Personvernpolicy