Militærøvelse i gang utenfor Korea-halvøya

Sørkoreanske marinegaster hilser det amerikanske hangarskipet USS George Washington idet skipet forlot havn søndag morgen for å delta i en stor flåte- og flyøvelse sammen med Sør-Korea. Foto: REUTERS/SCANPIX
Sørkoreanske marinegaster hilser det amerikanske hangarskipet USS George Washington idet skipet forlot havn søndag morgen for å delta i en stor flåte- og flyøvelse sammen med Sør-Korea. Foto: REUTERS/SCANPIX

USA og Sør-Korea har innledet en større militærøvelse som skal ha til hensikt å skremme Nord-Korea til å avstå fra militære provokasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Nord-Korea og Sør-Korea:

* Utkjempet i årene 1950–53 en krig med internasjonal deltakelse. Krigen endte i våpenhvile, og forholdet har vært spent siden.

* Nord-Korea er et isolert kommunistregime. Nærmeste støttespiller internasjonalt er Kina. Landet anses som en av verdens mest autoritære stater og også som et av verdens fattigste land.

* Sør-Korea er i dag blant verdens 20 største økonomier. Landet hadde mange år med autoritært styre fram til 1993, men er i dag et demokrati.

* I 2000 avholdt partene sitt første toppmøte. Et nytt toppmøte ble holdt i 2007, men fredsprosessen har siden gått i stå. Den siste tiden har det vært flere militære episoder mellom statene.

* Nord-Korea prøvesprengte sin førte atombombe i 2006. Siden 2003 har landet ført sekslandssamtaler om sitt atomprogram med USA, Kina, Japan, Russland og Sør-Korea. Samtalene har stanset opp flere ganger.

(Kilde: NTB)

Øvelsen er et svar på episoden tidligere i år der Nord-Korea etter alt å dømme senket et sørkoreansk krigsskip og 46 sørkoreanske marinegaster omkom.

Nord-Korea har de siste dagene på sin side kommet med flere advarsler mot øvelsen og kalt den en provokasjon.

Nord-Korea har flere ganger sagt at landet vil svare «fysisk» og med atomvåpen om landet blir provosert.

Amerikanske marinefartøyer, inkludert det atomdrevne hangarskipet USS George Washington, forlot sørkoreanske havner søndag morgen lokal tid.

Til sammen vil om lag 20 skip, inkludert det atomdrevne hangarskipet USS George, og om lag 200 fly delta i øvelsen. I tillegg vil rundt 8000 personer fra de to landene stille som mannskap.

Fartøyene forlot de sørkoreanske havnene søndag morgen, lokal tid, opplyser nyhetsbyrået AFP.

Kina har kritisert at USA og Sør-Korea planla å sette inn store militære styrker og mange skip på vestsiden av Korea-halvøya, noe som har gjort at størsteparten av øvelsen er flyttet til østsiden.

For å imøtekomme kritikken har øvelsen blitt flytten fra Gulehavet til Japanhavet, ifølge AFP.

Øvelsen skal vare i fire dager.

Personvernpolicy