Vennetur endte i tragedie i Sjoa

Fire personer omkom i en raftingulykke ved Ridderspranget i Sjoa lørdag. Flåtene på bildet er de som ble brukt da ulykken skjedde. Foto: Døla-Bilde/Hans Bårdløkken / SCANPIX
Fire personer omkom i en raftingulykke ved Ridderspranget i Sjoa lørdag. Flåtene på bildet er de som ble brukt da ulykken skjedde. Foto: Døla-Bilde/Hans Bårdløkken / SCANPIX

Fire personer omkom i en raftingulykke i Sjoa i Oppland lørdag. De var del av en ukrainsk vennegjeng som er på ferie i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødsulykker i Sjoa

2010: Fire ukrainere omkom i ulykke.

2007: To estere omkom under rafting.

2006: Brite omkom i kajakkulykke

1999: Søk uten resultat etter at mann falt i elva under fisking.

1996: Nordmann omkom da han forsøkte å hoppe over Ridderspranget.

1994: Østerriker omkom i raftingulykke.

1993: Tsjekker omkom i raftingulykke.

1992: Tsjekker omkom i raftingulykke.

1992: Nordmann omkom i raftingulykke.

1991: Mann omkom etter å ha falt i elva under fisking.

1990: Danske omkom i raftingulykke.

1989: To nordmenn omkom i raftingulykke.

(Kilde: NTB-arkiv)

Politiet fikk ved 13-tiden melding om at seks personer var havnet i elva ved Ridderspranget.

– En mann som sto og så på elva, hadde oppdaget årer, hjelmer og mennesker som kom flytende nedover, sier operasjonsleder Ann Karin Sundgården i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB.

To ble raskt bekreftet omkommet, mens to personer lå flytende i elva. To ble reddet opp i live.

– Fire personer er bekreftet omkommet. Den siste ble hentet opp ved Ridderspranget like før klokken 20, sier Sundgården.

Politiet avsluttet sitt arbeid på stedet ved 20-tiden.

Ukrainsk følge

De døde var med i et ukrainsk følge på 13 personer. Både kvinner og menn var i følget, som er en vennegjeng på ferie i Norge.

Politiet hadde lørdag kveld snakket med de overlevende, som forteller at de startet turen i Gjendesheim i Jotunheimen og at de har raftet nedover Sjoa i flere dager.

– De har ligget i telt og hatt det fint. Men det har vært mye nedbør og snøsmelting de siste dagene. De har feilvurdert elva, muligens, sier Sundgården.

Det var unormalt mye vann i elva lørdag, noe som øker vanskelighetsgraden betydelig. Ifølge Sjoa Rafting ble en rekke kommersielle turer lenger ned i elva innstilt på grunn av den høye vannføringen.

Kantret

12 av de 13 satt i tomannskatarafter, som er oppblåsbare kajakklignende fartøy som er bundet sammen av en ramme. Den siste befant seg på land.

Kataraft er relativt lite brukt i Norge, men skal ikke være spesielt usikre i den type farvann hvor ulykken fant sted.

Tre av de seks båtene skal ha kantret, hvorpå seks personer falt i vannet, opplyser politiet.

Årsaken til at båtene kantret er ikke kjent, men området er svært farlig å rafte i.

To luftambulanser og et Sea King redningshelikopter ble sendt til stedet. Også lokale raftingselskap og lokalt Røde Kors deltok i redningsaksjonen.

Trolig uavhengige

Ukrainerne var ikke kunder av noen av de etablerte firmaene som tilbyr rafting i Sjoa. Trolig er det snakk om en gruppe som har brukt medbrakt utstyr og mannskap.

Ulykken skal ha skjedd over Ridderspranget, i et vanskelig tilgjengelig område av elva hvor de kommersielle operatørene ikke tilbyr turer.

Flere mennesker har de siste 20 årene mistet livet i forskjellige ulykker i Sjoa. Mange av dem var utenlandske turister som var kommet for å prøve seg på de berømte strykene i elva.

(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden