Seierstad må betale 120.000 til bokhandlerens kone

Forfatter og journalist Åsne Seierstad møtte den afghanske bokhandleren Shah Mohammad Rais og hans kone Suraia Rais i Høyesterett i 2009. Foto: Tore Meek / Scanpix
Forfatter og journalist Åsne Seierstad møtte den afghanske bokhandleren Shah Mohammad Rais og hans kone Suraia Rais i Høyesterett i 2009. Foto: Tore Meek / Scanpix

Oslo tingrett har dømt Åsne Seierstad til å betale 120.000 kroner i oppreisning til kona til bokhandleren i Kabul, Suraia Rais, for å ha krenket privatlivets fred.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Seierstad og forlaget Cappelen Damm må betale 125.000 kroner i oppreisningserstatning til Suraia Rais, kona til Shah Mohammad Rais – bedre kjent her hjemme som bokhandleren i Kabul.

Det er klart etter at Oslo tingrett avsa dom i søksmålet Suraia Rais anla etter utgivelsen av boka «Bokhandleren i Kabul» i 2002.

Retten mener Seierstad krenker privatlivets fred når hun enkelte steder i boka går langt i å beskrive hva Suraia Rais tenkte og følte om sensitive temaer, som da den tjue år eldre Shah Mohammad Rais fridde da hun var 16 år gammel og forberedelsene til bryllupsnatten.

Seierstad skrev «Bokhandleren i Kabul» etter å ha tilbrakt fire måneder i hjemmet til familien Rais i Afghanistans hovedstad Kabul våren 2002. Seierstads kontakt med familien sammenfalt med de dramatiske månedene før og etter Taliban-regimets fall.

– Krevende

«Sett hen til hvor krevende det generelt sett er å skaffe innsikt i andre personers tanker og følelser, sammenholdt med at det er tale om personlige og følsomme opplysninger om en person som er gjort lett identifiserbar, mener retten Seierstad burde forsikret seg om at hun hadde dekning for beskrivelsene», skriver tingrettsdommer Jannicke Johannessen i dommen.

I det store og hele mener retten Seierstad gjengir opplysninger korrekt og innenfor rammene av «tillatelige overdrivelser og feilskjær». Johannessen argumenterer også for at boka har stor allmenn interesse og er et viktig bidrag til debatten om blant annet kvinners rettigheter i Afghanistan.

Vil trolig anke

Advokat Cato Schiøtz, som representerer Seierstad og Cappelen Damm, var lørdag svært overrasket over utfallet.

– Sett i lys av den allmenne interessen og at det generelt ikke dreier seg om spesielt sensitive opplysninger, har jeg vanskelig for å forstå at boka er i strid med privatlivets fred. Det er veldig sjelden at jeg anbefaler anke så sterkt som jeg gjøre i denne saken, sier Schiøtz til NTB.

Bokhandleren i Kabul har solgt i mer enn 250.000 eksemplarer i Norge og er utgitt på 40 forskjellige språk. Boka skal ha solgt godt i utlandet og er anerkjent med flere internasjonale priser.

– Knusende dom

Suraia Rais’ prosessfullmektig, advokat Per Danielsen, kaller rettens vurdering en knusende dom over Seierstads journalistikk.

– Dommen levner hennes arbeid liten ære. Det blir betegnet som spekulativt i dommen. Hun har heller ikke hatt kildedekning for mye av det hun har skrevet, framholder Danielsen.

Han varsler en rekke tilsvarende søksmål fra andre av Rais’ familiemedlemmer som blir omtalt i boka. Mye taler imidlertid at Suraia Rais’ sak kommer opp i Høyesterett før den får sitt endelige punktum.

– Dette er det første av sju familiemedlemmers krav, så nå er grunnlaget lagt for flere dommer. Seierstad burde ikke anke, men det får blir opp til henne, sier Danielsen.

(©NTB)

Personvernpolicy