Alarmer var avslått da Deepwater Horizon eksploderte

Fra dagen etter eksplosjonen på oljeriggen Deepwater Horizon. Ny informasjon i etterforskningen av ulykken avslører at vitale alarmer om bord på plattformen var deaktivert. (AP Photo/Gerald Herbert)
Fra dagen etter eksplosjonen på oljeriggen Deepwater Horizon. Ny informasjon i etterforskningen av ulykken avslører at vitale alarmer om bord på plattformen var deaktivert. (AP Photo/Gerald Herbert)

Var slått av for at arbeiderne skulle få sove.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om oljekatastrofen i Mexicogolfen:

* 20. april eksploderte oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexicogolfen, og 11 arbeidere omkom. To dager senere sank plattformen.

* Amerikanske myndigheter anslår at mellom 35.000 og 60.000 fat olje lekker ut i havet fra den ødelagte oljebrønnen hver dag.

* BP klarte etter flere mislykkede forsøk å sette en hette på rørledningen for å fange opp olje. Selskapet fanger nå opp opptil 24.000 fat olje daglig.

* BP har satt inn tre skip i oppsamlingen av oljen.

* 10. juli skulle arbeidet starte med å montere en ny hette over den brutte rørledningen.

* Over 190 kilometer av USAs kystlinje mot Mexicogolfen har blitt forurenset av olje.

(Kilde: Reuters, NTB)

Helt nødvendige varslingssystemer på oljeplattformen Deepwater Horizon var avslått samme dag som eksplosjonen fant sted den 20.april. Grunnen var at arbeiderne ikke ville vekkes av falske alarmer.

Det viser ny informasjon som har kommet frem i granskningen av ulykken.

11 mennesker mistet livet i eksplosjonen, og oljelekkasjen som oppstod i ettertid er USAs verste gjennom tidene.

Les også: - Trodde alle kom til å dø

Det er boringselskapet Transocean som eier oljeplattformen, og som selv har kommet med de sjokkerende detaljene.

Sjefstekniker i Transocean, Michael Williams, hadde ansvaret for vedlikeholdet av det elektriske systemet om bord på plattformen. Ifølge vitneforklaringene han avga overfor myndighetene i New Orleans i går, gikk ingen alarmer av ved eksplosjen.

Rett og slett fordi de ikke var aktivert.

Alarm var deaktivert

Sensorene som overvåket sikkerheten på oljeriggen fungerte, men datamaskinen de var koblet til var innstilt slik at de ikke reagerte med full alarm dersom det skulle oppstå en situasjon.

Dersom disse sensorene oppdager brann eller farlig høyt nivå av brennbar eller giftig gass, skal både en visuell og godt hørbar alarm gå av.

Williams var selv om bord da riggen eksploderte. Han er tidligere marinesoldat og ifølge Washington Post overlevede han eksplosjonen ved å hoppe i vannet fra den brennende plattformen.

Reiser nye spørsmål

Allerede et år før ulykken oppdaget Williams at alarmsystemet var satt ut av drift.

Da han spurte hvorfor, skal til og med svaret fra Transocean-sjefene på riggen ha vært at «folk på plattformen ikke ville bli vekket klokken tre om natta på grunn av falsk alarm», skriver The Guardian.

Williams sin vitneforklaring reiser nye spørsmål i saken, som om tap av liv kunne vært unngått dersom alarmene hadde vært aktivert, og om omfanget av katastrofen som senere utviklet seg kunne vært mindre.

Den nye informasjonen fører også mye av kritikken over fra BP til Transocean, som stort sett har holdt BP ansvarlige for ulykken.

En talsmann fra BP sa i en uttalelse i går kveld at etterforskningen fortsetter å vise bredden i alle de tingene som gikk galt, og at ansvaret ligger hos flere selskaper.

Opprydningsarbeid hindret av storm

Lørdag ble flere oljearbeidere evakuert fra oljeplattformer i Mexicogolfen, etter at den tropiske stormen Bonnie forflytter seg mot oljebrønnområdet med en fart på 28 kilometer i timen.

Evakueringen har satt tilbake oljeproduksjonen i Mexicogolfen med 28 prosent, skriver AFP.

Stormen nærmet seg lørdag området der opprydningsarbeidet etter oljelekkasjen pågår. Thad Allen hos det amerikanske kystverket sier ingeniørene som overvåker den ødelagte oljebrønnen i Mexicogolfen er de siste som evakueres i land.

- Hvis forholdene tillater det, vil de bli til stormen har passert, skriver BBC.

Høye bølger og sterk vind kan bidra til å bryte opp mye av oljen som har lekket ut i havet, men kan også presse den lenger inn mot områdene langs kysten.

Personvernpolicy