Nord-Korea truer med atomvåpen

Det amerikanske hangarskipet USS George Washington er på plass i Japanhavet, der det skal delta i en store felles marineøvelsen mellom USA og Sør-Korea. Nord-Korea raser mot øvelsen og truer med angrep. Foto: REUTERS/SCANPIX
Det amerikanske hangarskipet USS George Washington er på plass i Japanhavet, der det skal delta i en store felles marineøvelsen mellom USA og Sør-Korea. Nord-Korea raser mot øvelsen og truer med angrep. Foto: REUTERS/SCANPIX

Nord-Korea truer med å starte «hellig krig» som gjengjeldelse på USAs og Sør-Koreas felles marineøvelse i Japanhavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Nord-Korea:

* Nord-Korea (offisielt Den demokratiske folkerepublikken Korea) opptar den nordlige halvdelen av den koreanske halvøy i det østlige Asia.

* Grenser mot Sør-Korea i sør og mot Kina og Russland i nord.

* Nordkoreanere referer til sitt eget land som Pukchosŏn («Nord-Chosŏn»)

* Viktige eksportvarer er blant annet tekstiler og jordbruksprodukter. Viktige importvarer er råolje, kull, transportutstyr og maskiner.

* Nord-Korea og USA signerte i 1994 en avtale der regimet i Pyongyang gikk med på å fryse og demontere sitt atomvåpenprogram, i bytte mot internasjonal hjelp til å bygge opp atomreaktorer for elektrisk kraft.

* I 1998 sendte Nord-Korea en rakett 2000 kilometer over Japan og ned i Stillehavet.

* USA forhandlet frem en ny avtale om økonomisk hjelp til bygging av atomkraftverk mot at Nord-Korea legger ned atomprogrammet. Siden atomkraftverkhjelpen ikke har kommet etter 2 år og USAs president George W. Bush har sluttet med kontakt på vanlige relasjoner gjennopptok Nord-Korea atomprogrammet.

* Etter internasjonal fordømmelse blir atomprogrammet igjen lagt på is og i 2007 er ifølge IAEA alle Nord-Koreas fem reaktorer stengt.

(Kilde: Wikipedia)

Nord-Koreas nasjonale forsvarskommisjon reagerer særlig sterkt på at det atomdrevne amerikanske hangarskipet USS George Washington skal delta under marineøvelsen som innledes søndag, og svarer med å true med egne atomvåpen.

– Hæren og det nordkoreanske folk vil ved hjelp av sin mektige atom-avskrekkelse svare på den største kjernefysiske krigsøvelsen USA og deres sørkoreanske marionetter noensinne har holdt, heter det i en uttalelse gjengitt av det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Les også: Nord-Korea truer USA med «fysisk svar»

Fra Kim Jong-il

Den nasjonale forsvarskommisjonen ledes av Nord-Koreas sterke mann Kim Jong-il.

Erklæringen kommer dagen etter at en nordkoreansk diplomat på et møte i Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN fredag truet med å «svare fysisk» på den amerikansk-sørkoreanske flåteøvelsen.

Ordkrig

Nord-Korea hevder at USA truer freden, både i regionen og verden, og anklager Washington for å provosere.

– Alle disse øvelsene er ingenting annet enn direkte provokasjoner for å kue Nord-Korea med våpenmakt for å oppnå det de ønsker, heter det videre i uttalelsen fra landets forsvarskommisjon.

En talsmann for amerikansk UD vil ikke kommentere trusselen fra Pyongyang.

– Vi er ikke interessert i en ordkrig med Nord-Korea. Det vi behøver fra Nord-Korea, er færre provoserende ord og flere konstruktive handlinger, sier talsmannen P.J. Crowley.

– Farlig politikk

Rundt 20 marinefartøy, derav ett amerikansk hangarskip, og 200 fly skal delta i den fire dager lange øvelsen i Japanhavet, som offisielt har som mål å skremme Nord-Korea fra å angripe.

Også Kina har kritisert øvelsen.

USAs utenriksminister Hillary Clinton anklaget fredag på et møte med sørøstasiatiske ledere Nord-Korea for å føre en farlig politikk.

– Her i Asia har et isolert og krigersk Nord-Korea slått inn på en kampanje med provoserende og farlig opptreden, sa hun.

Sanksjoner

Hillary Clinton varslet denne uka nye sanksjoner mot Nord-Korea, etter et besøk i den demilitariserte sonen som deler den koreanske halvøya.

Den amerikanske utenriksministeren understreket samtidig at USA kommer til å stå last og brast med Sør-Korea inntil Pyongyang legger om kursen, noe den store felles marineøvelsen søndag er et bevis for.

(©NTB)

Personvernpolicy