Storberget møtte politiet i arbeid

Det var lite tiggere, prostituerte og narkomane å se da Oslos politimester Anstein Gjengedal og justisminister Knut Storberget vandret ned Karl Johan fra Egertorget til Oslo S fredag formiddag.  (Foto: Cornelius Poppe / Scanpix)
Det var lite tiggere, prostituerte og narkomane å se da Oslos politimester Anstein Gjengedal og justisminister Knut Storberget vandret ned Karl Johan fra Egertorget til Oslo S fredag formiddag. (Foto: Cornelius Poppe / Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisministeren fikk se et Karl Johan nærmest fritt for synlige narkomane og tiggere på vandring med Oslo-politiet i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): I det belastede området rundt paradegaten Karl Johan og Oslo S var det mye politi og lite narkomane å se da justisminister Knut Storberget (Ap) og Oslos politimester Anstein Gjengedal vandret gatelangs med pressen i dag.

Storberget fikk møte politi både til hest og på sykkel langs Karl Johan, og foran nedgangen til t-banestasjonen på Jernbanetorget sto en gruppe politimenn der narkomane ellers ofte har vært å se tett sammenstimlet.

Politimester Gjengedal nekter for at det har blitt arrangert noe ekstra i anledning Storbergets visitt. Politinærværet vil variere, men skal ha blitt økt den siste tiden.

– Jeg oppfordrer dere til å dra hit en tilfeldig dag til uka og se, sier Gjengedal.

Knut Storberget møter sykkelpolitiet utenfor Østbanehallen. Per Marius Sagene (i midten) føler seg tryggere når det er synlig politi i gatene. (Foto: Tracey Lavalette)Knut Storberget møter sykkelpolitiet utenfor Østbanehallen. Per Marius Sagene (i midten) føler seg tryggere når det er synlig politi i gatene. (Foto: Tracey Lavalette)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Knut Storberget møter ridende politi på Karl Johan. (Foto: Tracey Lavalette)Knut Storberget møter ridende politi på Karl Johan. (Foto: Tracey Lavalette)

Justisministeren slår av en prat med operativ uteleder Tor Corneliussen utenfor inngangen til Jernbanetorget t-banestasjon. (Foto: Tracey Lavalette)Justisministeren slår av en prat med operativ uteleder Tor Corneliussen utenfor inngangen til Jernbanetorget t-banestasjon. (Foto: Tracey Lavalette)

Behandling fremfor soning

Gjengedal og Storberget skulle snakke om Oslo-politiets sommersatsing mot kriminalitet og halvårstall for kriminalitetsutviklingen i hovedstaden. Ikke uventet ble det også en del spørsmål rundt Storbergets siste utspill om nedprioritering av rus, prostitusjon, tigging og utelivsvold til fordel for prioritering av «de store fiskene». Storberget mener mange har misforstått ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke sagt at vi skal la være å bekjempe disse problemene. De skal ikke nedprioriteres, men vi må sette inn andre tiltak.

Storberget vil flytte politiets fokus bort fra «de mest slitne» og over på organisert kriminalitet, og redusere politiets rolle som «sosialarbeidere».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han peker på at de som sliter med rusavhengighet tar opp over seksti prosent av fengselsplassene, og mener det ville gitt mindre kriminalitet om man kunne gitt behandling og rehabilitering som dom.

– Jeg er bekymret for de som sliter med stoff og er nederst på samfunnets rangstige. Samtidig har jeg tro på Oslo-politiets måte å arbeide på. De har oppnådd gode resultater ved å fokusere på bakmennene, det er en riktig strategi.

Satser på narkotika

Oslo-politiet har økt sin innsats mot de åpne miljøene for narkotikaomsetning i Oslo, noe som har resultert i 73, 2 prosent flere narkotikaanmeldelser hittil i år. Dette er et samarbeid med Utlendingsdirektoratet og Politiets Utlendingsenhet som skal vare til 2013.

Etter opprettelsen av en spesialgruppe på Majorstua politistasjon med særlig ansvar for å slå ned på mobile vinningskriminelle, har villainnbrudd gått ned med nesten femti prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har også blitt registrert færre ran og mindre vold det siste halvåret.

– Jeg hadde aldri trodd de skulle klare å halvere antall villainnbrudd, sier Storberget.

Han sier utviklingen etter Oslo-politiets økte innsats er et godt argument i budsjettprosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mer politi

Per Marius Sagene, som møter Storberget utenfor Østbanhallen, kommer med en klar positiv tilbakemelding.

– Det er veldig ålreit at dere har fått inn så mye mer synlig politi her, det får meg til å føle meg tryggere.

Sagene bekrefter til ABC Nyheter at det har kommet mer politi i området i det siste.

– Det er noen narkotikaselgere her som er veldig pågående, men det har blitt bedre fordi politiet er her til enhver tid. Nå tør jeg til og med gå langs Akerselva uten frykt for å bli ranet.

– Helt forferdelig

Utenfor inngangen til t-banestasjonen står Tor Corneliussen, operativ uteleder i Oslo-politiet. Han sier miljøet forflytter seg etter hvor politiet er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå har vi stått her siden ti, så derfor er det bra her. Ellers er det helt forferdelig, det er helt ugjennomtrengelig og folk kommer ikke frem.

Corneliussen sier det er snakk om syke mennesker, og at det bør tenkes annerledes rundt behandlingen av dem.

– Ja, dette er jo en del av prioriteringsdebatten som har vært de siste dagene, svarer Storberget.

Han viser til Stoltenbergutvalget, som peker på at behandling og rehabilitering er det riktige for narkomane, og ikke fengsel.

– Det virker veldig fornuftig for meg, istedenfor å bare frakte dem bort, sier Storberget, som vil at andre aktører enn politiet skal komme på banen.

Les også: Flest utenlandske i fengsel i Oslo