Dømt for giftdumping

Bildet viser oppryddingsarbeidet som ble utført i etterkant av giftdumpingen. (Foto: AFP PHOTO / Issouf SANOGO / Scanpix)
Bildet viser oppryddingsarbeidet som ble utført i etterkant av giftdumpingen. (Foto: AFP PHOTO / Issouf SANOGO / Scanpix)

Oljeselskapet Trafigura har fått en bot på én million euro for å ha dumpet giftig avfall som skal ha tatt livet av 17 mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En nederlandsk domstol har fredag funnet oljeselskapet Trafigura skyldige i ulovlig giftdumping i Elfenbenskysten, melder BBC. Trafigura ble dømt for å ha brutt EUs regler for eksport av giftig avfall

Selskapet er dømt til å betale en bot på én million euro, tilsvarende nesten åtte millioner norske kroner.

Tusenvis av mennesker skal ha blitt forgiftet av avfallet, og 17 personer skal ha dødd som følge av forgiftningen, ifølge myndighetene i Elfenbenskysten.

Trafigura ble også funnet skyldige i å ha forsøkt å skjule hvor farlig avfallet var, som var lastet om bord på skipet Probo Koala. Giftlasten besto av spillolje, svovel og kaustisk soda.

Dømt til fengsel

Skipet ankom havnen i Amsterdam i juli 2009, men som ble omdirigert til Elfenbenskysten, hvor avfallet ble dumpet i august.

Retten dømte kapteinen om bord på Probo Koala til fem års fengsel, og bøtela en Trafigura-ansatt som koordinerte omdirigeringen fra Amsterdam, melder nyhetsbyrået AFP.

Trafigura har hele veien nektet for å ha gjort noe galt.

Selskapet har fra før av betalt høye millionbeløp til regjeringen i Elfenbenskysten og personer som har hevder å ha blitt forgiftet av avfall - uten å ha innrømmet skyld for dumpingen.

«I god tro»

I 2008 ble to personer som ikke var ansatt i Trafigura dømt for å ha dumpet avfallet.

En nigerianer ble dømt til 20 år fengsel. Trafigura hevdet de hadde inngått en avtale med ham «i god tro» for å ta seg av avfallet om bort på Probo Koala.

Han hadde blitt anbefalt av en ansatt ved Abidjan-havnen, som ble dømt til fem års fengsel.

Leverte farlig avfall til Vest Tank

Trafigura var også sentral under gassekplosjonen i Gulen i slutten av mai.

Selskapet leverte farlig avfall med skipet Probo Emu til Vest Tank.

I etterkant anmeldte daværende Statens forureningstilsyn Trafigura for import av farlig avfall.

Økokrim henla imidlertid saken på bakgrunn av at det ulovlige avfallet ble produsert i internasjonalt farvann, og at det derfor ikke fantes lovhjemmel for å straffe selskapet.


Personvernpolicy