Venezuela bryter forbindelsene til Colombia

– Vi har intet annet hederlig valg enn fullstendig å bryte forbindelsene med vårt broderland Colombia, sier Venezuelas president Hugo Chávez i en fjernsynstale torsdag.  Foto: EPA / Scanpix.
– Vi har intet annet hederlig valg enn fullstendig å bryte forbindelsene med vårt broderland Colombia, sier Venezuelas president Hugo Chávez i en fjernsynstale torsdag. Foto: EPA / Scanpix.

Venezuela bryter forbindelsene med Colombia og hever grenseberedskapen til høyeste nivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har intet annet hederlig valg enn fullstendig å bryte forbindelsene med vårt broderland Colombia, sa Venezuelas president Hugo Chávez i en fjernsynstale torsdag.

Chávez hevet samtidig beredskapsnivået langs grensa mot Colombia til høyeste nivå.

Colombias diplomater i Venezuela må forlate landet innen tre døgn, ifølge Venezuelas utenriksminister Nicolás Maduro.

Geriljasoldater

Bakgrunnen for den diplomatiske striden mellom de to nabolandene er at Colombias regjering nylig anklaget Venezuela for å gi beskyttelse til fem colombianske geriljaledere. Chávez avviser de colombianske anklagene mot Venezuela som «amerikanskinspirert aggresjon».

I forrige uke ble Venezuelas ambassadør til Colombia hjemkalt som følge av anklagene.

Colombia mener landet har beviser for at minst fem av topplederne i geriljagruppene FARC og ELN befinner seg i Venezuela.

Colombia la torsdag fram fotografier og kart på toppmøtet i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) i Washington som landet mener beviser at minst 1.500 colombianske geriljasoldater gjemmer seg på Venezuelas territorium.

Ba om samarbeid

Colombias ambassadør til OAS, Luis Alfonso Hoyos, ba Venezuela slutte å skjule ettersøkte opprørere. Han sa også at en tredje, internasjonal part vil bli oppnevnt for å etterprøve stedene der de colombianske opprørerne holder til.

Stedene er blitt utpekt av avhoppere fra geriljaen, ifølge den amerikanske avisen Miami Herald.

– Vi håper at Venezuela vil samarbeide, og at landet vil etterleve internasjonale og nasjonale regler. Slike gruppers nærvær bør ikke godtas av noen stater, sa Hoyos.

– For tiden er det flere leirer i Venezuela som blir forsterket. Derfra blir det lansert angrep mot venezuelansk territorium og colombiansk territorium, og dette skader igjen folket i Venezuela, tilføyde han.

- Colombias skyld

Venezuelas ambassadør til OAS, Roy Chaderton Matos, avviste at det befant seg colombiansk gerilja i Venezuela, men la samtidig ansvaret for eventuell tilstedeværelse på Colombias myndigheter.

Hvis det er venstreorienterte opprørere i Venezuela, er årsaken den colombianske regjeringens passivitet og manglende evne til å løse landets problemer, sa Matos ifølge Miami Herald.

– Vi har sagt det tusen ganger: Vi godtar ikke irregulære styrkers nærvær på vårt territorium. Vi aksepterer heller ikke colombianske styrker på vårt territorium, sa Matos. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden