Kosovos uavhengighet får viktig støtte

En albanskfødt nederlender veiver med Kosovos og Albanias flagg utenfor Den internasjonale domstolen i Haag torsdag. Domstolens uttalelse blir sett på som en seier for Kosovo. Foto: REUTERS / Jerry Lampen / SCANPIX.
En albanskfødt nederlender veiver med Kosovos og Albanias flagg utenfor Den internasjonale domstolen i Haag torsdag. Domstolens uttalelse blir sett på som en seier for Kosovo. Foto: REUTERS / Jerry Lampen / SCANPIX.

Kosovos uavhengighet er ikke i strid med folkeretten, sier Den internasjonale domstolen i Haag, ICJ. Kosovo har trolig vunnet en viktig diplomatisk seier. Norge hilser uttalelsen velkomment.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ICJ (International Court of Justice) er FNs øverste juridiske organ for behandling av konflikter mellom stater.

Uttalelsen fra ICJ vil trolig føre til at flere stater anerkjenner Kosovo som uavhengig stat og kan gjøre det lettere for Kosovo å bli medlem av FN, selv om uttalelsen offisielt bare er rådgivende og ikke juridisk bindende for noen.

– Avgjørelsen er et stort tilbakeslag for Serbia, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Lovlig

– Domstolen mener at generell folkerett ikke inneholder noe anvendbart forbud mot å erklære uavhengighet, sa domstolens formann, dommer Hiashi Owada, som leste opp domstolens uttalelse.

– Erklæringen 17. februar 2008 brøt følgelig ikke generell folkerett, tilføyde han om Kosovos uavhengighetserklæring.

Domstolens vurdering torsdag kommer etter at FNs hovedforsamling på Serbias oppfordring ba domstolen uttale seg om Kosovos uavhengighetserklærings forhold til folkeretten.

Serbisk nederlag

Uttalelsen fra Haag-domstolen er en stor seier for Kosovo, mener Balkan-ekspert Svein Mønnesland, professor ved Universitetet i Oslo.

– Den er en stor seier for kosovoalbanerne og for de 69 landene som allerede har anerkjent Kosovo på grunnlag av uavhengighetserklæringen. Det er heller ingen tvil om at den er et nederlag for Serbia, men det må de leve med, sier han.

Han mener serbiske ledere nå får en stor utfordring i å hindre oppblussing av ny ekstrem nasjonalisme, og mener det særlig vil bli utfordrende for president Boris Tadic, som han kaller en moderat og fornuftig politiker.

Mønnesland kaller ellers ICJ-uttalelsen «et positivt utfall».

– Uttalelsen vil styrke stabiliteten og minske faren for uro, tror han.

– Anerkjenner aldri

Serbias utenriksminister Vuk Jeremic, som torsdag hadde reist til Haag for å høre domstolens uttalelse bli lest opp, gjentok etter opplesningen at Serbia «aldri vil anerkjenne Kosovo» som uavhengig stat. Ifølge internasjonale nyhetsbyråer var han synlig skuffet.

Han oppfordret samtidig serberne om å forholde seg rolige.

Før domstolens vurdering ble kjent torsdag, hevdet Jeremic at «ingen grenser ville være trygge» om domstolen ga støtte til Kosovos løsrivelse.

– Kom til oss

Kosovos utenriksminister Skender Hyseni oppfordret for sin del Serbia til fra nå av å forholde seg til Kosovo som en suveren stat.

– Jeg forventer at Serbia vil vende seg til oss for å snakke med oss om de mange spørsmålene av gjensidig interesse, sa Hyseni til nyhetsbyrået Reuters etter at ICJs uttalelse var blitt kjent.

– Men slike samtaler kan bare finne sted som samtaler mellom suverene stater, tilføyde han.


Norge hilser velkommen

Norge hilser velkommen den klare rådgivende uttalelsen som i dag ble avgitt av Den internasjonale domstol i Haag i spørsmålet om Kosovos uavhengighetserklæring.

- Domstolen har fullt ut bekreftet at Kosovos uavhengighetserklæring av 17. februar 2008 ikke brøt med folkeretten. Dette er i tråd med Norges syn. Norge anerkjente Republikken Kosovo 28. mars 2008, skriver UD i en pressemelding.

- Vi gjentar vår fulle støtte til FN-paktens prinsipper og til den internasjonale domstolen, som er FNs overordnede dømmende organ. Jeg hilser uttalelsen fra Haag-domstolen velkommen. Vi oppfordrer nå Republikken Serbia og Republikken Kosovo om å samarbeide fullt ut om å legge gamle stridigheter bak seg for å sikre en bedre fremtid i regionen sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i pressemeldingen.

Norge stemte for anmodningen fra FNs generalforsamling om en rådgivende uttalelse og deltok i rettsforhandlingene for Domstolen.

- Norge anser ikke at det foreligger noen generell rett til løsrivelse i henhold til folkeretten. Det var et helt spesielt hendelsesforløpet i Kosovo knyttet til konfliktene på Balkan. Det skapte en unik situasjon, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

USA enig

USA gir full støtte til Haag-domstolens uttalelse og sier samtidig at det nå er tid for at EU samler seg bak en felles politikk overfor Kosovo.

Fem av EUs medlemsland har så langt ikke villet anerkjenne Kosovo. Det er Spania, Kypros, Romania, Slovakia og Hellas.

– ICJs avgjørelse hevder sterkt at Kosovos uavhengighetserklæring er lovlig, en vurdering vi støtter, sa talsmann for USAs utenriksdepartement Philip Crowly til AFP.

– Nå er det på tide at Europa samler seg om en felles framtid, tilføyde han.

USAs visepresident Joe Biden hadde før domstolens synspunkter ble kjent en telefonsamtale med Serbias president Boris Tadic der han ga støtte til Tadics styrking av båndene til nabolandene og forsikret at USA støtter et demokratisk og multietnisk Kosovo.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden